Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Голямата грешка на Макрон

776

Снимка: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Докато световните лидери се събират в Катовице, Полша, за срещата на високо равнище за изменението на климата COP24, протестиращите по улиците на Париж успешно принудиха президента на Франция Емануел Макрон да се откаже от екологичния данък върху горивата. Макрон направи изменението на климата и намаляването на парниковите газове централен компонент както в своята вътрешна, така и във външната си политика, само за да се сблъска с драматичен провал сред сънародниците си, в лицето на "жълтите жилетки".

Бунтовете в страната му изпращат ужасяващ сигнал на политически могъщите застъпници, които се стремят да спасят планетата от предсказваното катастрофално повишаване на температурата. Тъй като администрацията на "Тръмп" се оттегли от Парижкото споразумение, което е в основата на сегашните разговори в Катовице, а Макрон плаща толкова тежка цена за усилията си, политическите лидери трябва да се запитат, как ефективно да се справят с изменението на климата без да се изправят пред въстания, протести и спад на фондовия пазар.

Краткият отговор: Не следвайте примера на Макрон.

При налагането на новия данък Макрон възприе подход отгоре-надолу, без да се консултира с хората, които биха били най-потърпевши - собствените му сънародници. Той изслуша икономисти и водещи френски бизнес лидери, които правилно обявиха, че данъчното облагане е един от начините за намаляване употребата на изкопаеми горива и намаляване на въглеродния отпечатък на Франция. Но данъкът удари тежко бедната и селската прослойка на страната, изправяйки я пред невъзможната дилема между необходимостта от енергия и храна за семейната трапеза. В резултат на това този протест, за разлика от други френски въстания, обединява хора от различни политически идеологии, от различни селски и градски среди.

С обявяването на плановете на Ангела Меркел да се оттегли като германски канцлер, Макрон е последният силен глас за глобализация и придържане към многонационални решения за трудни проблеми като изменението на климата. Редакционният съвет на "Файненшъл таймс" предупреди на 3 декември: "Ако този стандартен носител на проевропейски и либерално-демократични ценности не съумее да се справи добре с настоящата ситуация, това би могло да подхрани популизма във Франция и в целия континент".

Но ден по-късно Макрон се отказа от така наречения "зелен данък" и сега правителството му и преследването на климатичните решения са в криза. Ако Макрон беше сериозен в борбата с изменението на климата, той щеше да се ангажира с по-масов процес, като въвлечче френския народ в сериозен диалог за конкретните стъпки, които биха могли да се предприемат съгласувано.

още по темата
още от Коментари
24
Петък
Май