Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Неочаквана подкрепа за американските акции от Фед

41

Цветослав Цачев, Елана Трейдинг

Американският фондов пазар си върна оптимистичните настроения и отчете над 3% растеж за изминалата седмица. Това добро представяне дори не отчита ръста, който ще получат щатските акции от постигнатото съгласие между САЩ и Китай да замразят повишаването на митата за няколко месеца, докато намерят възможност за търговско споразумение.

Новината дойде от срещата на Г-20 и доведе до над 2% растеж на фючърсите върху американски индекси в ранните часове на понеделник. Китайският пазар се покачи дори повече, но е далеч от изчистването на загубите си от началото на годината. Данните за втората по големина икономика в света показаха стабилизиране на индустрията, но още е рано да се говори за стабилно възстановяване, въпреки мерките за стимулиране в Китай.

Новината за седмицата, която се оказа катализаторът за борсовия растеж в САЩ, стана изявлението на председателя на Федералния резерв за наближаващия край на покачването на лихвите. Джером Пауъл определи равнището им като много близо до неутралните нива, като в същото време и отчита признаците на забавяне в американската икономика. Това доведе до силния ръст на американския пазар, защото означава, че централната банка скоро ще спре с повишаването на лихвите и няма да е голяма пречка за растежа.

Дълговото бреме в американската икономика, обаче, е прекалено голямо и може би покачването на лихвите досега вече има негативното си отражение. Интересното е, че забележките на Пауъл дойдоха ден след много силната критика на президента Тръмп и недоволството му от избора на председател на Федералния резерв. И двамата със сигурност са повлияни от втората корекция за тази година, която продължи близо два месеца.

Това означава, че Федералният резерв ще спре преди лихвата да стане 3% по-късно през следващата година. И въпреки че рисковете пред икономиката и скъпите акции ще продължат да тежат на пазара през 2019 г., последните новини може да допринесат за растеж преди празниците.

още от Коментари
24
Петък
Май