Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Неуспешният опит на еврото за растеж

68

Цветослав Цачев, Елана Трейдинг

Единната валута не успя да затвърди пробива си над равнището от 1,15 EUR/USD, с което трябваше да сложи край на продължилия вече повече от два месеца диапазон на търговия между 1,13 и 1,15.

Еврото регистрира върховете си в средата на седмицата в очакване на положително развитие по търговските спорове между САЩ и Китай. Валутата отразява апетита към рискови активи в световната икономика, като покупките на акции също регистрираха пика си през втората половина на седмицата.

Спадът им в петък, обаче, допринесе за покупките на долари и за проваления опит на еврото да продължи с поскъпването си. Всички основни активи се движеха в унисон едни с други, като облигации, акции, валути и суровини отразяваха положителните очаквания за световната икономика. И съответно цените им се промениха в петък в обратна посока, както направи долара. Щатската валута се счита за убежище по време на разпродажбите на фондовите пазари и суровини като петрола.

Вина за покупките на долари имаха и последните икономически новини от САЩ, които показаха увеличение на инфлацията в страната. Това активизира инвеститорите, които се опасяват от нови повишения на лихвените проценти в страната.

Очакванията са, че Федералният резерв ще повиши още два пъти лихвата в САЩ, което се възприема като грешка и прогнозите са тя да бъде поправена по-късно през годината с понижаването й. Инфлацията е именно катализатор на този процес, за който се счита, че ще доведе до рецесия през следващата година.

още от Коментари
20
Четвъртък
Юни