Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Нова стъпка нагоре за борсите по света

100

Уолстрийт се покачи с бързи темпове през изминалата седмица и щатските индекси достигнаха нивата от началото на февруари, когато корекцията беше още в началото си. Това възстановяване на американските индекси се отрази позитивно в Европа и Азия.

Икономическите новини бяха в основата на ръста на щатския пазар, като петъчната сесия приключи с близо 2% растеж за деня и формира повечето от покачването за седмицата. Данните за пазара на труда показаха силно подобрение в броя на новите работни места, като в същото време нямаше извънредно високо повишение на работното заплащане. Притесненията за инфлация отстъпиха на заден план пред очакванията за увеличение на икономическия растеж и корпоративните печалби.

Уолстрийт не обърна съществено внимание на коментарите от централните банкери и най-вече на заседанието на Европейската централна банка.

Големите борси в Еврозоната се покачиха сравнително слабо, въпреки изненадващата промяна в намеренията за покупки на държавни облигации. Още е рано да се говори за оттегляне на стимулите, но централните банкери предпочитат да се застраховат от появата на инфлация.

Коментарите на президента на ЕЦБ Марио Драги за рисковете пред европейската икономика, включително и от все по-вероятното налагане на мита за внос на стомана и алуминий в САЩ, не се отразиха съществено върху индустриалните акции в Германия.

Инвеститорите предпочетоха да се концентрират върху доказателствата за икономически растеж и оставиха на заден план притесненията за търговска война между САЩ и Европа. Азиатските книжа получиха подкрепа в края на седмицата от постигнатия напредък в преговорите по ядрената програма на Северна Корея.

още от Коментари