Затвори

Обичам да правя това!

Доктор Доротея Станчева е медицински управител на Медицински център "Пансанус"

Колко  е важно да имаш вдъхновение! Не, това не е въпрос, това е констатация. Защото без цветове си и без своето собствено звучене, всеки ден се превръща в път с неподвижен хоризонт. Картонен свят с традиционните и добре познати декори и герои, които дават измамната сигурност на вече уреден живот. Ден, който започва с досадното звънене на аларма, преминава в руслото на работния ден и затваря цикъла на ежедневието в домашната ни среда.

Да, животът ни има своите рамки и това е неизбежно, но в тях ние сме основни архитекти, ние избираме какви да са декорите, колко цвят да има в тях и колко от него сме способни да видим и да му се зарадваме. И най-вече ние избираме кои да са хората, с които да преминем през този ден и през този живот. За този избор, ни е нужно вдъхновението или по-точно визия за това как искам да прекарам живота си.

1.Професия-вдъхновение. Има само един прост критерий, че харесвате това, което правите - сутрин се събуждате с усмивка при мисълта, че Ви предстои работен ден и по време на него Ви се иска да възкликнете „Боже, обичам да правя това!“ Случвало ли Ви се? На мен - да! Посред работния ден, който не е задължително да предлага екстремни ситуации или точно по време на тях, в съзнанието ти се прокрадва точно тази мисъл и те кара тайничко да се усмихнеш. Усещаш прилив на енергия и чувстваш, че си на правилната пътека за теб.

2.Хоби-вдъхновение. Как  си почивате? Има ли нещо, което ви носи удоволствие, освен работата? Някои превръщат това в страст. Посвещават свободното си време  на нея и от това се получават красиви картини, великолепна музика, нова модна линия или специфичен начин на подреждане на дома.

Имам приятелка, която е икономист, върши работата си със същата страст, с която създава свое собствено изкуство. От нейните ръце изникват невероятни мини-конструкции от цветове и багри, които не оставят никого безразличен. Горда съм, че част от тях украсяват и моя дом. Тя гори в това, което прави, вижда елементи и материали за своите творения там, където ние около нея виждаме просто мидичка, цвете или камъче. Въображението й е изпълнено с форми и цели композиции, които карат погледа й да свети!

Друга моя приятелка танцува по невероятен начин, тя е една от великите гимнастички на България. И превърна хобито си - танцът, в собствена школа за MTV танци. Тя умее да разказва истории с движението на тялото. След 6-8 часа прекарани в залите, тя е пълна с енергия, а за това е нужно вдъхновение!

Наскоро бях в Италия.В малка ферма за мацарела в Соренто срещнах една 60-годишна жена, която прави мацарела от 16-годишна. Прави това сирене с такава любов и свещенодействие, че на всички ни се прииска да останем с нея в тази ферма и всяка сутрин да казваме „Добро утро“ на морето.

Познавате ли такива хора? Те може да имат страст към пътешествията, хубавите книги или са ненадминати готвачи, сомелиери, планинари или пианисти. Те самите са вдъхновение.

3. Хората-вдъхновение. Нали знаете как когато сте на границата на някакво голямо решение или се колебаете как да постъпите, когато става дума за нещо важно в живота Ви, когато имате идея, визия как да я реализирате и дори точния механизъм, Ви трябва малко самоувереност и имате нужда да поговорите с някого. Точно тук има значение с кого говорите, на кого поверявате най-съкровените си мисли, кого допускате в полето на реалните си идеи.

Малкият човек не вижда толкова високо, той ще вземе вашето творение и ще го обрече на предварителен провал. Не защото е зъл или злонамерен, а защото не може да види отвъд собствения си хоризонт.

Нужен е този човек, които чува сърцето Ви, когато говорите за своята идея, той я вижда през Вашите очи и може да почувства бъдещия успех. Той няма да Ви насърчи да направите крачка напред ако сте на ръба на пропастта, но ще ви даде тази увереност, която Ви е нужна ако сте на правилния път. Той ще намери верните думи, с които да Ви подготви за полет. Ще го направи с думи, с действия или с пример от собствения си живот. Защото няма как да помогнеш на човека да лети, ако сам не знаеш какво е усещането. Това са хората-вдъхновение. Ако ги имате в живота  си, пазете ги. И бъдете вдъхновение и за тях самите.

Подкрепата, приятелството, както и любовта са взаимни процеси. Те се хранят и живеят от тази взаимност и умират в момента, когато станат едностранни. Не го допускайте.

Най-хубавото от всичко е, че човекът-вдъхновение, може да е точно този когото обичате и се събужда до вас всяка сутрин. Или е на хиляди километри, но когато сте заедно сте самите себе си и сте щастливи от това.

А най- хубавото от всичко е, че тези хора-вдъхновение често имат  усмивките на нашите деца или силните им юношески прегръдки и гледат на живота от висотата на своите 16-17 години. Понякога тази височина е непостижима и за нас. От нея  те виждат  бъдещето по начин, които те са в състояние да изградят.

Желая Ви Светли празници с много вдъхновение!

Споделете го!

 

 

Етикети
Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Жилищният комплекс от съвършено нов тип е пред Акт 16

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

На днешната дата
Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 20.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 19.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.66922
0.599082
CNY
10
2.50928
3.98521
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.23286
0.447856
RUB
100
2.74056
36.4889
USD
1
1.58894
0.62935