нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Пандемията се превърна в неочакван дар за американските фондови борси. Какво следва?

Снимка: Guliver / Getty images

Пандемията от коронавирус превърна 2020 г. в година на безпрецедентни събития. Едно от тези събития бе резкият срив и скоростното възстановяване на фондовия пазар, пише Пати Дом за Си Ен Би Си.

Достигнатите рекордни стойности на фондовите борси са в ярък контраст с реалната икономика, която се възстановява с мудно темпо. Много бизнеси са на ръба на фалит, като повече от 10,7 млн. американци са без работа.

Ралито на американския фондов пазар бе ускорено допълнително през последните седмици, след като няколко страни одобриха ваксини срещу COVID-19 и започнаха имунизация на населението.  Макар че до момента ваксинацията е ограничена до медицински лица, възрастни хора и уязвими групи, надеждите, че тя скоро ще доведе до разхлабване на мерките срещу разпространението на коронавируса и до подобряване на икономическото възстановяване, дадоха тласък на борсите.

„Едно от нещата, които пандемията демонстрира перфектно, е фактът, че фондовите пазари са механизми, фокусирани върху бъдещето“, коментира Майкъл Ароне, главен инвестиционен стратег в State Street Global Advisors. „Това бе основната тема през цялата година, докато инвеститорите се чудеха как фондовите пазари се представят толкова добре, когато икономиката и пазара на труда са в толкова трудна ситуация. Бъдещите очаквания са по-важни от настоящите условия“, добави той.

Срива и възстановяването на пазара си движеха паралелно на отговор на САЩ на пандемията. Имаше шок и страх, последвани от надежди за възстановяване. След това дойде одобрението на ваксината на Pfizer и BioNTech, а с него и поредното рали на пазарите.

 „Обикновено е нужно някакво напълно неочаквано събитие, за да се стигне до пълен крах на пазара. Миналата година никой не очакваше, че ще имаме такъв проблем с вирус през 2020 г.“, коментира Сам Стовал, главен инвестиционен стратег в CFRA. „Всички дават годишните си прогнози в началото на декември, така че ако пазарът се представя добре на 19 февруари, повечето хора ще са на мнението, че годината ще бъде добра. Тогава никой не мислеше, че вирусът ще бъде събитие, което ще промени напълно света, но резултатите са видими днес“, добави той.

Коронавирусът ускори значително много тенденции, които вече бяха започнали да придобиват инерция.

„Всичко стана толкова бързо. Стигнахме от пик до дъно в рамките на 33 календарни дни, което бе три пъти по-бързо от мечия пазар през 1987 г. На 19 февруари бе достигнат рекорден връх, последван от 34-процентов срив за един месец. По-късно от Федералния резерв заявиха, че ще направят всичко нужно, за да подкрепят икономиката, а пазарът много добре знае, че не се залага срещу централната банка. Така на 18 август отново бяхме на нулата, което е най-бързото възстановяване от подобен спад. След това последваха 19 нови рекорда“, каза Стовал.
Предстои ли корекция?

S&P 500 е нараснал с повече от 65% от най-ниското ниво през март и е нараснал с близо 16% за годината. Nasdaq е напреднал с цели 44% през 2020 г. Стовал и други експерти смятат, че не би било изненадващо, ако в началото на новата година има корекция на пазара.

„Винаги има странно разминаване между фондовите пазари и икономиката, освен в началните етапи на рецесията, когато всичко се срива. Ранните новини за краха на икономиката смазват фобдовите пазари, но възстановяването им обикновено е много по-бързо от това на икономиката“, отбелязва Крис Рупки, главен финансов икономист в MUFG Union Bank

„Единствената разлика в този случаи е, че индексите на фондовите борси достигнаха до нива, които не сме виждали преди. Не сме имали подобни оценки от времето на дотком-балона в края на 90-те години“, добави той.

. Начинът, по който инвеститорите гледат на пазара днес е по различен, като това може да е директен резултат от удара, нанесен от пандемията върху икономиката.

„Обикновено, когато имаме икономически спад, хората се насочват към секторите на комуналните услуги, здравеопазването и потребителски стоки от първа необходимост… По време на традиционен спад инвеститорите разчитат на дефанзивните сектори“, каза Тобиас Левкович от Citigroup.

Тази година секторът на комуналните услуги е надолу с 5%. Този на здравеопазването обаче се е повишил с 10%.

„В света на COVID „дефанзивни“ са онези акции, от които може да се очаква растеж, когато няма такъв в икономиката. Пример за това е гигантът в онлайн търговията Amazon, чиито акции напреднаха с 80% от началото на годината“, добави той.

Оставане вкъщи срещу възстановяване

Когато фондовият пазар успя да излезе от пропастта, в която бе попаднал, инвеститорите залозиха на акциите, които ще се справят добре в условията на работа от вкъщи и обучение на учениците от разстояние. Те наказаха акциите на компаниите, чиито бизнес вече не беше релевантен, като например авиопревозвaчите и операторите на круизни кораби.

След като ваксините станаха реалност, те започнаха да купуват акции на компании, които ще са представят добре при възстановяването на икономиката.

„Станахме свидетели на навлизането на малки инвеститори на пазара по начин, които досега не е виждан. Те започнаха да определят рисковете, което е нещо ново. Търговците на дребно обикновено нямат подобно влияние“, коментира Джей Джей Кинахан от  T.D. Ameritrade.

Той обясни, че малките инвеститори могат да търгуват скъпи акции, като тези на Tesla и Amazon, чрез пазара за опции. По думите му много от тези малки инвеститори са млади и неопитни в търговията. Милениалите са 30% от клиентите на T.D. Ameritrade, което представлява ръст с 35% в сравнение с три години назад във времето.

С доброто представяне на фондовите борси дойде и бум на първичните публични предлагания.

„В момента има огромни очаквания. Въпросът е възможно ли е да отговорим на тези очаквания. Какво ще стане с цялостният пазар?“, пита Кинахан, като добавя, че ще е интересно да се проследи дали големите печеливши от пандемията като Peloton и Zoom ще продължат силното си представяне, след като светът се върне към нормалното.

още по темата
още от Коментари