нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Партията на Меркел има нов лидер, но битката за канцлерския пост не е решена

Армин Лашет. Снимка: Guliver / Getty images

През уикенда Германия направи още една крачка към настъпващата нова политическа ера след края на последния мандат на Ангела Меркел, след като Християндемократически съюз си избра нов председател, пише Холи Елиът за Си Ен Би Си.

В събота министър-председател на провинцията Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет бе избран за новия лидер на ХДС с 521 гласа срещу 466 за по-консервативния му съпартиец Фридрих Мерц във вътрешнопартиен вот, който се проведе онлайн заради пандемията.

Лашет е считан за центрист, който може да обедини широкия Християндемократически съюз, които включва както крайни консерватори и про-бизнес депутати, така и застъпници за зелени политики. Той е кандидатът на приемствеността, кандидатът които ще последва прагматизма на Меркел.

Макар че поемането на лидерския пост в ХДС поставя Лашет в добра позиция за наследяването на Меркел като канцлер на Германия, той все още не си е гарантирал победата в тази надпревара.

Какво следят анализаторите?

През следващите няколко месеца Лашет ще трябва да вземе решение заедно с Маркус Зьодер, лидерът на сестринската партия на ХДС - Християнсоциалния съюз (ХСС), за това кой да бъде общият кандидат за канцлер на консервативния блок. Това решение зависи до голяма степен от предстоящите на 26 септември парламентарни избори, които ще сложат край на четвъртия и последен мандат на Ангела Меркел.

Макар че до момента не е коментирал възможността да се кандидатира за канцлер, Зьодер, подобно на Лашет, е водещ кандидат за наследяване на германската „желязна лейди“. Нещо повече, скорошно социологично проучване на института Civey показва, че 43% от германците биха предпочели Зьодер да наследи Меркел срещу 12,1%, които предпочитат Лашет. На трето място е здравният министър Йенс Шпан с подрепа от 8,7%.

Муджтаба Рахман и Нас Масраф, съответно управляващ директор и директор за Европа в Eurasia Group, смятат, че Лашет е изправен пред „трудна битка да докаже възможностите си като лидер в идните седмици и месеци“.

„Ние смятаме, че той е лидерът в тази надпревара (55% вероятност да бъде кандидатът на ХДС за канцлер), тъй като Лашет няма да се даде лесно на Зьодер. ХСС са излъчвали кандидат за канцлер в два предходни случая, като и двата пъти те консервативния блок губи изборите“, коментират Рахман и Масраф, като обаче добавят, че Зьодер е „изключително популярен“.

Ако популярността му остане висока, десният блок може да реши, че има по-голям шанс да спечели изборите през септември под ръководството на Зьодер и да окаже натиск върху Лашет да се откаже от поста“, добавят те.

Eurasia Group оценява на 30% вероятността Зьодер да се кандидатира за канцлер и да спечели надпреварата. Какъвто обаче и да е крайният резултат, двамата водещи кандидати се „разбират доста добре“, което означава, че прехода вероятно ще бъде плавен.

Решителни регионални избори

Окончателното решение за кандидатурата за канцлер на блока ХДС-ХСС се очаква да бъде взето през пролетта, след като в средата на март се проведат ключови регионални избори.

Яна Пуглиерин от Европейски съвет за външна политика (ECFR) заяви преди Си Ен Би Си, че регионалните избори в провинциите Рейнланд-Пфалц и Баден-Вюртемберг ще бъдат решаващи.

„Ако ХДС се представи добре на тези избори и Лашет спечели подкрепата на различните лагери в партията и успее да ги обедини, то той ще бъде кандидатът и за канцлер“, каза тя.

Ако резултатите от изборите са незадоволителни, то може да бъде предпочетен Зьодер.

Главният икономист на германската банка Barenberg Холгер Шмидинг обаче предупреждава инвеститорите да внимават не за това дали Пфалц или Зьодер ще бъде кандидатът на десницата, а „да оценят рисковете от възможността консерваторите изобщо да не са на власт след отеглянето на Меркел“.

Според него съществува вариант за коалиционно правителство, съставено от Зелената партия, Социалдемократическата партия (която в момента е част от управляващата коалиция с ХДС) и крайнолявата „Линке“.

 

Превод и редакция: Георги Георгиев

още по темата
още от Коментари