Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

По всичко личи, идва краят на този икономически цикъл. Как да подготвим нашите пари

12910

 Стойне Василев е независим финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на книгата „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

През миналата година над половината от компаниите в американския индекс S&P500 са вече в мечи пазар, т.е. цените им се понижиха с над 20% от най-високите стойности за последните 52 седмици. Това е силен показател, че сме в края на настоящия икономически цикъл. Колкото и да не ни се вярва, ефектът от това ще се усети и в България през следващите години, и ще се отрази върху нашите лични финанси и инвестиции. В тази статия ще споделя няколко практични съвета как да се подготвим максимално добре за този период.

Да максимизираме спестяванията си

По време на икономически спад основните закони и принципи на парите продължават да са в сила, даже стават още по-важни. Независимо дали става въпрос за някакви лични или обществени кризи, по-големите спестявания ни гарантират по-безболезнено преминаване през тези периоди. На първо място, е добре да създадем (или допълним) аварийния ни фонд. Ако имаме стабилен доход и нямаме кредити, то той може да е в размер, с който да покрием фиксираните ни разходи за период от 3 до 6 месеца. Ако очакваме някакви сътресения, то е препоръчително този фонд да ни осигури безпроблемни между 6 и 12 месеца, ако останем без доходи.

Следващата стъпка е увеличим процента, който заделяме от нашите приходи и да увеличим спестяванията ни. Това ще ни е от полза в две направления. Първо, ще имаме повече време да реагираме на непредвидени събития, които са свързани с допълнителни разходи и второ, ще имаме възможност да инвестираме в добри активи, чиято цена е паднала поради общия икономически спад.

Ако досега не сме изготвяли месечен отчет за приходите и разходите, началото на 2019 година е добър момент, за да започнем да го правим. Ако се върнем назад във времето, предишната финансова криза (която започна през 2008 година, но най-силно се усети в България между 2010 и 2012 година) доведе до рекордно висока безработица и много хора останаха без основния си доход. Ако знаем по категории къде отиват парите ни, ще сме много по-подготвени да съкратим част от разходите ни, ако останем без работа.

още по темата
още от Коментари
22
Понеделник
Април