Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Спестете тези 5 тревоги за празниците

Стойне Василев, създател на сайта за лични финанси и собствен бизнес SmartMoney.bg. Председател на УС на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК)

Предстоящите Коледни и Новогодишна празници са чакани от малки и големи (от търговците, също). Освен приятни емоции, те могат да донесат и доста стресови моменти за нас и нашите лични финанси. В стремежа си да се подготвим по най-добрия начин за тези празници, ние често забравяме нашите основни ценности и се представяме за такива, каквито не сме през останалата част от годината. В тази статия съм събрал 5-те основни ментални настройки, които могат да развалят доброто ни настроение в края на годината.

1. Да не се изложим пред …близките и приятелите ни

„Да не се изложим пред чужденците“ е една от най-вредните български фрази, която е определила живота на немалко хора у нас. Тя означава, че може и да нямаме възможностите на останалите, но трябва да изглеждаме на тяхното ниво. Това важи с особена сила за празниците. Хората се надпреварват да купуват все по-скъпи подаръци всяка година с надеждата, за да не изостават от техните приятели и познати.

В част от фирмите, в които съм работил, имаше традиция да се разменят подаръци за Коледа. Въпреки че имаше определена максимална сума, никой не я спазваше. Всеки искаше да „изпъкне“ и купуваше най-скъпото нещо, което може да си позволи. Интересното беше, че мениджърите с най-високите заплати получаваха доста луксозни подаръци от хора с много по-ниски възнаграждения.

В тази игра на „кой е по-по-най“ никой не печели. Летвата се вдига все по-високо всяка година и се харчат огромни суми, за да купуваме все по-скъпи подаръци, които често събират прах в някой шкаф. Забравяме, че празниците не са състезание. По-скъпият подарък не означава, че обичаме или ценим повече човека, на когото го подаряваме. Ако цената на някаква вещ е определяща за нашите взаимоотношения, то това е бизнес, а не приятелство.

2. Да потърсим перфектния…

Много често попадаме в капана на тази умствена нагласа. През целия декември ни заливат непрекъснато реклами за „перфектния подарък“ и ние започваме да мислим, че такъв наистина съществува. Всеки от нас започва да си мисли, че щом го намери, това означава, че наистина много обича или цени получателя. Ами, ако не намерим точния подарък? Това ще е пълен провал и нашия близък ще се разочарова. А ние не искаме това, нали?

Много често, не осъзнаваме, че тази умствена настройка е дълбоко закодирана в нашето подсъзнание. За да не говоря „по принцип“, ще ви споделя моя личен опит. Дълги години търсенето на „перфектни“ подаръци ми отнемаше много време. Колкото по-близък ми е човека, на когото ще подарявам, толкова повече усилия и време влагах в намирането на точния подарък.

С времето разбрах, че основното, което се цени е личното отношение, защото никой не може да разбере какво точно иска другия (често и той не знае). Да разбереш какво харесва нашия близък, какво го вдъхновява, да прекараш малко време с него (това е най-хубавият подарък за нашите родители, баби и дядовци) и да вложиш старание в детайлите (като хубава опаковка и панделка) е безценно.

още от Коментари
26
Сряда
Февруари