Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Технологичният сектор под натиск

100

Цветослав Цачев, Елана Трейдинг

Американската борса и през изминалата седмица успя да се представи по-добре от останалите развити пазари, въпреки че се оцветиха в червено. Щатският индекс S&P 500 загуби 1%, воден от технологичния сектор, докато европейските книжа загубиха 3%.

Подобен спад отчетоха и китайските индекси, тъй като инвеститорите в Азия и Европа възприемат много по-сериозно рисковете от търговската война на президента Тръмп върху икономическия растеж и корпоративните печалби.

Американските инвеститори разсъждават по същия начин като Тръмп по отношение на повишаването на митата. Те смятат, че търговските партньори на САЩ рано или късно ще приемат протекционизма на Тръмп без това да има съществени негативни ефекти за щатската икономика и големите компании. Затова и акциите на водещите транснационални компании се представят много по-добре от останалите американски или чуждестранни дружества. Акциите в Китай, например, са на най-ниското си ниво за последните 14 месеца.

Развиващите се пазари са в корекция, която продължава вече дълго време и определено включва рисковете за глобалната икономика – нещо, което в САЩ се игнорира поради много причини. Най-важният фактор от тях са икономическите новини от страната. Дори последните данни за пазара на труда се оказаха малко по-добри от прогнозите, макар че не успяха да предизвикат покупки на акции в края на миналата седмица.

Бизнес климатът в САЩ продължава да показва силен растеж на икономиката. Лихвената политика на Федералния резерв също трябва да се вземе в предвид, за да се обясни предимството на щатските акции. Засега основната лихва от 2% в САЩ няма негативни ефекти върху американските компании и потребителите, докато движението на капиталите се усеща, че удря сериозно развиващите се пазари.

Технологичният сектор се представи слабо най-вече благодарение на производителите на чипове. Micron оповести, че търсенето намалява и цените са достигнали върховете си. Това свали акцията изключително силно, като тя загуби 15% за седмица.

Подобен спад отчете Twitter след изслушването пред законодателите, в което участва и директор от Facebook. Акцията на социалната мрежа, обаче, загуби само 8%, след като двете компании не успяха да убедят Сената и Конгреса, че взимат достатъчно мерки, за да избегнат манипулации на изборите.

още от Коментари
14
Сряда
Ноември