нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Три възможности да инвестирате 5000 лева през тази година

Стойне Василев е независим финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на книгата „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

 

Когато спестим няколко хиляди лева и те стоят на банков депозит с почти нулева лихва, логичният въпрос е къде да ги инвестираме, за да получим по-добра доходност. През 2019 година има много възможности, от които трябва да избираме внимателно. В тази статия ще ви представя 3 инвестиции до 5000 лева, които всеки от нас може да направи, заедно с техните положителни и отрицателни черти.

За начало, ще направя едно уточнение. Под думата „инвестиции“ се разбира да се разделим с парите си днес, за да получим по-голяма сума в бъдеще. Това определение е на нобеловия лауреат по икономика Уилям Шарп и ще го използваме като основа, за да определим какво е инвестиция и как да я изберем. В този смисъл, трябва да търсим активи, които след като приспаднем разходите за покупката и управлението им, и добавим инфлацията (която в момента е около 3.5% на годишна база), ни носят поне 5% годишна доходност. Ако тя е под този процент, парите ни бавно ще се стопяват и ще може да си купуваме все по-малко неща с тях, както е при банковите депозити.

Преди да ви представя тези 3 инвестиции, имам една молба към вас. Не инвестирайте, ако нямате заделени поне няколко хиляди лева в т.нар. „Авариен фонд“. Знам, че много хора искат да започнат веднага да влагат парите си в истински активи, които им генерират пасивен доход, но един малко по-голям извънреден разход може да провали цялата ви стратегия и да обезсмисли всичките ви предишни стъпки. И още нещо, не е задължително да инвестирате всичките си спестени пари в един актив, а може да ги разпределите в 2 или 3 (не препоръчвам да са повече, защото сумата не е чак толкова голяма).

 1. Индексни борсово търгувани фондове (ETFs)

Тези фондове копират популярни индекси като S&P 500 (500-те най-големи компании в САЩ), Dow Jones Industrial Average (30-те най-големи индустриални компании в САШ), NASDAQ Composite (100-те най-големи технологични компании в САЩ), DAX (30-те най-големи немски компании), EURO STOXX 50 (50-те най-големи компании от Еврозоната) и други. За да инвестираме в тях, трябва да сключим договор с лицензиран инвестиционен посредник и да си купим дялове от ETF-ите посредством онлайн платформа или да подадем заявка до посредника ни.

Подходящо за тази сума е да изберем един или максимум два фонда, защото иначе таксите и комисионните ще намалят драстично доходността ни. Статистиката за доста дълъг период от време показва, че повечето от цитираните индекси ще ни донесат средно около 10% на година. Ако има по-голяма криза през това време, може да разчитаме на около 7-8%, а ако „хванем“ добър период на растеж, средната ни годишна доходност може да е и над 12%.

Плюсове:

 • Изцяло пасивно инвестиране с точна статистика за доходността за дълъг период от време.

 • Готов диверсифициран портфейл.

 • Ниски такси за управление (всичко се върши от софтуер).

 • Висока ликвидност (може да ги купим и продадем бързо).

Минуси:

 • По-високи такси при покупка (стигат до 15 евро на сделка).

 • Някои от фондовете имат по-високи цени (над 300 евро за дял).

 • Не се подходящи за инвестиране с малки суми всеки месец.

 

 1. Взаимни фондове

Към днешна дата в световен мащаб парите, които са вложени във взаимни фондове са над 25 трилиона долара (или 25,000,000,000,000). За справка, активите на всички ETF-и са около 6 трилиона долара. Тези данни показват, че взаимните фондове са най-предпочитания актив в света и затова има доста причини. На първо място, нашите пари се управляват от професионалисти – портфолио мениджъри, които имат достъп до почти всички активи по света. Това, което ние трябва да направим е да си изберем конкретен фонд и да вложим парите си в него.

Звучи просто, но едно от най-трудните решения е как да изберем един или няколко взаимни фонда от огромното разнообразие на пазара. Препоръчвам ви за тази сума (5,000 лева) да изберете максимум от 3 до 5 фонда, които са от различни региони (САЩ, Европа, Азия) или от различни индустрии (IT, потребителски стоки, фармация, имоти и други). Доходността, която може да очаквате е около 7-8%, като тя трудно се прогнозира, защото се инвестира активно (т.е. има хора, които определят как и в какво да се влагат парите на инвеститорите). Дори един фонд да се е представял добре в миналото, това може да се промени, ако се смени мениджъра му, стратегията или „любимите“ им акции, например.

Плюсове:

 • Получаваме готов диверсифициран портфейл.

 • Парите ни се управляват от професионалисти.

 • Подходящи за месечно инвестиране на малки суми (минимума е между 50 и 100 лева).

 • Може да прехвърляме парите си в различни фондове от същото семейство без такси.

Минуси:

 • Парите ни се управляват от човек, а той може да греши.

 • По-високи входни такси и такива за управление в сравнение с ETF-ите.

 • По-малка прозрачност в сравнение с борсово търгуваните фондове (не виждаме всички инвестиции, а само топ 10, например).

 1. Инвестиции на Българска фондова борса (БФБ)

От гледна точка на разходи, инвестициите на БФБ са с най-ниски такси и комисионни за търговия, която е в рамките на 2-3 лева на сделка. За сумата от 5,000 лева може да се направи доста добър портфейл от акции на български компании, АДСИЦ (дружества, които инвестират основно в недвижими имоти и земеделска земя) и борсово търгувани фондове върху индекси на борси от Централна и Източна Европа (включително върху българския индекс SOFIX).

Тъй като нашата борса е сравнително малка и обемите, които се търгуват, не са особено високи, ви препоръчвам да си купите акции на най-големите 15-20 компании, които лесно след това може да продадете. Цените на повечето акции са до 2 лева за брой, като по-рядко са над 10 лева. Разнообразието на сектори е голямо и може да си купим акции на компании от сферата на информационните технологии, туризма, хранително-вкусовата промишленост, фармация, куриерски услуги, банковото дело и още много.

Акционерните дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) са другата ни опция на БФБ. Те се регулират от специален закон и са задължени да разпределят минимум 90% от печалбата си под формата на дивиденти, което е добра опция за текущи пасивни доходи. Те инвестират основно в офис и търговски сгради, но има и няколко дружества, които влагат средствата на акционерите си в земеделска земя.

Третата възможност за инвестиране на нашата борса са ETF-и върху индекси на различни страни от региона. Освен България, може да вложим пари и в най-големите компании на Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Македония, Румъния и други. Техните цени са също в диапазона между 1 и 2 лева. За част от пазарите, тези пасивни фондове са единствената възможност да инвестираме в тях като чужденци.

Плюсове:

 • Ниски такси и комисионни за сделките.

 • Информация от „първа ръка“ за пазара.

 • Ниски цени на активите.

Минуси:

 • Сравнително малко сделки и по-ниски обеми на БФБ.

 • Концентрация на инвестициите в България и региона.

Това бяха 3-те инвестиции, които може да направим със сравнително малка сума до 5000 лева. Разбира се, може да ги вложите в себе си или да изберете други активи, но тези са най-достъпните и ще ви осигурят сравнително пасивни доходи. Не е нужно да инвестирате цялата сума наведнъж, а може да го направите на части, за да ограничите риска си и за да разберете как действа „системата“. Успех!

още по темата
още от Коментари