Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Турската валутна криза разтърси пазарите по света

103

Цветослав Цачев, Елана Трейдинг

Еврото загуби един цент спрямо щатския долар през изминалата седмица, благодарение на бягството на капитали от турската лира и страховете на инвеститорите, че това ще доведе до сериозен икономически спад в южната ни съседка.

Единната валута слезе на равнището от 1.1420 EUR/USD в края на европейската сесия в петък, но по-важното е, че проби важното ниво на подкрепа от 1.15 долара. Това очертава нови загуби за еврото, тъй като инвеститорите ще започнат да продават още по-уверено с очакванията на нови загуби. Силните позиции на долара се дължат на търсенето на сигурност и на растящата инфлация в САЩ, която ще принуди Федералния резерв да продължава с повишаването на лихвите. Това допълнително ще постави под натиск валутите на развиващите се пазари, особено в Латинска Америка и Азия. Рано е да се говори за криза, но политическият натиск на САЩ върху Турция е очевиден, след като президентът Тръмп даже вдигна двойно тарифи за внос на стомана и алуминий.

Британският паунд отчете по-големи загуби спрямо щатския долар, благодарение на рисковете да не се стигне до сделка с Европейския съюз по излизането на страната. Най-слабо се представи новозеландския долар. Валутата поевтиня след промяната в тона на изявлението на централната банка на страната и намеренията да запази лихвата без промяна поне до края на 2020 г. Банкерите ревизираха прогнозите си за растежа на икономиката. Дали подобно нещо ще се случи и с долара, предстои да видим как турската криза, ръста на лихвата в САЩ и търговската война ще се отразят на щатската икономика и ще повлияят на Федералния резерв.

още от Коментари
26
Петък
Април