Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Защо не ни учат на това в училище?

128

Стойне Василев е независим финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Основната причина, поради която започнах да пиша за лични финанси и управление на пари преди близо 8 години, е че за това не се говореше много и темата беше табу. Докато в българските училища примерите в часовете по математика са за пълнене и изпразване на басейни през Х тръби, то PISA (международна организация за изследване знанията на учениците) вече включи финансовата грамотност в своите тестове. Резултатите в България не се особено добри. Зададох си много въпроси по тази тема и стигнах до някои отговори, които ще споделя с вас в тази статия.

Къде сме ние?

Преди около година беше извършено проучване сред 5,239 ученици от над 200 училища в цяла България (инициирано от Джуниър Ачийвмънт България) за тяхната финансова грамотност. Ето част от резултатите:

  • 70% от учениците не разбират как се финансират заплатите в публичния сектор.
  • 69% от учениците в гимназиите не разбират ефекта на инфлацията и реалния лихвен процент.
  • Близо 60% от учениците в началното училище и около 45% от учениците в гимназиален етап не могат да преценят правилно промоции от типа „купи едно и получаваш второто на половин цена“.
  • 47% от учениците в прогимназиален етап смятат, че няма разлика между дебитна и кредитна карта.
  • 82% от учениците в гимназиите не се ориентират правилно за лихвите по различните видове кредити.
  • 91% от учениците в средните училища не могат да изчислят сложна лихва за съответния период на олихвяване.

Времената се менят, парите се въртят

Преди в България беше така: учиш упорито, изкарваш високи оценки, намираш си добра работа, стоиш в компанията 40 години и накрая получаваш доживотна пенсия. Не е нужно да разбираш от пари и тяхното управление, защото получаваш толкова, че да си покриеш основните житейски нужди, а за всичко останало се грижи държавата – тя ти осигурява работа, жилище, безплатно образование и здравеопазване.

Нещата се промениха – сега всеки сам е отговорен за собственото си щастие и успех. Това не се харесва на всички и много хора все още не могат да разберат, че едно от основните умения, които ще им помогнат да постигнат целите си и да живеят по-добре, е именно финансовата грамотност и умното управление на парите.

В училище все още не се преподава тази тема, а се стимулира наизустяването на много (често безсмислени) факти и точното им възпроизвеждане. Творчеството и интерпретациите са сведени до минимум. Целта е ясна – да си намериш работа, на която да изпълняваш заповеди и да не противоречиш на хората над теб. За съжаление, всичко това е неприложимо в свят, в който хората сменят често работодателите си, искат да работят вкъщи (а не в офис), а държавната пенсия, която да им осигури достойни старини, е някакъв мираж.

още от Коментари