нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Благодаря за урока, Нелсън!

Снимка: Shutterstock

Наскоро взех уроци по рисуване от Нелсън Шанкс в неговото невероятно „образователно студио” (Studio Incamminati).

Ако не сте чували за Нелсън, той е световно признат художник. Бил е избиран за автор на портрети на световноизвестни личности като Лейди Даяна, Лучано Павароти, Бил Клинтън, папа Йоан Павел II. Прочут е с това, че е способен да улавя най-фините линии в образите на обектите, които вижда.

Веднъж, по време на курсовете при него, докато правех достоен за съжаление опит да хвана формите на рисувания от мен обект – форма на човек – хванах четката и я впуснах в употреба върху платното с грациозни движения на лама върху ледена пързалка. Мислех, че познавам напрежението. Оказа се, че дори не съм бил близо до него.

Винаги съм имал голямо уважение към художниците и изкуството. В нашата агенция постоянно съм се възхищавал на работата на дизайнерите ни. Все още гледам на това, което правят като на форма на магия от друг свят. Не бях попадал в положение, от чиято гледна точка мога да видя колко трудно е „наистина да виждаш всичко”, както го прави Нелсън. Колкото по-дълго се взирах в моя обект, толкова повече от него започвах да виждам – поне в ума си. Ситуацията ми напомни първия път, в който разбрах, че наистина имам нужда от очила. В един момент седиш в кабинета на очния лекар. В следващия ти предписват стъкълца и бум! Виждаш, че всъщност има модели върху плаката.

Този мой скромен опит и прозрение пред някой толкова почитан в света на изкуството беше вдъхновяващ.

още от Криейтив