445 502 ученици от първи до седми клас ще получат учебници безвъзмездно

445 502 ученици от първи до седми клас ще получат учебници безвъзмездно

445 502 ученици от първи до седми клас ще получат учебници безвъзмездно

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев внася за разглеждане в Министерския съвет проект на решение на МС за приемане на План за действие за 2019 г. в изпълнение на Националната стратегия за учене през целия живот за периода 2014-2020 г., съобщава  БТА.

Проектът на Плана за действие за 2019 г. е публикуван за обществено обсъждане и в него са включени дейности и задачи, насочени към всички области на образованието, обучението и ученето, и обхващат различни етапи от развитието на личността: предучилищното образование, общото училищно образование, професионалното образование и обучението, висшето образование и ученето на възрастни.

За популяризиране на ученето през целия живот сред всички български граждани за пета поредна година ще бъдат организирани национални дни, като се предвижда участниците в тях да са до 1 500.

В областта на предучилищното образование действията ще бъдат насочени към модернизиране и изграждане на материалната база на съществуващи детски градини или нови такива, както и към подобряване на достъпа до качествени предучилищни образователни дейности за децата в неравностойно положение. За целта са осигурени 11 753 354 лв. по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, а 1 763 604 лв. е националното съфинансиране.

В училищното образование ще продължава да се прилага комплексен подход за повишаване на образователните постижения и за намаляване дела на преждевременно напусналите училище. 120 000 ученици, които са в риск от отпадане от образователната система, ще бъдат включени в редица дейности, насочени към преодоляване на затрудненията в обучението и с пропуски при усвояването на учебното съдържание. 5 000 педагогически специалисти ще бъдат обучени, за да се осигури допълнителна подкрепа на деца и ученици. 1 750 педагогически специалисти ще работят в детските градини, които са преминали през обучения за прилагане на скрининг тест за деца на възраст от 3 до 3,6 години. За 7 000 ученици от началния и прогимназиалния етап на основното образование ще бъдат осигурени възможности за използване на музеите като образователна среда.

На 445 502 ученици от първи до седми клас ще бъдат предоставени учебници/учебни комплекти за безвъзмездно ползване, за което държавата е осигурила средства в размер на 20 186 080 лв. През 2019 г. ще бъде оказана пълна подкрепа за участие на учениците в национални и международни конкурси и изяви. 88 000 ученици ще се включат в ученически спортни игри, а 140 000 ученици - в дейности, включени в Националния календар за изява по интереси. В края на годината ще бъдат представени резултатите от Международното изследване на уменията по четене /PIRLS 2016/ на учениците от четвърти клас и от Международното образователно изследване PISA 2018 за 16-годишните ученици.

Основният фокус през 2019 г. в областта на професионалното образование и обучение ще продължава да бъде професионалното обучение в работна среда, включително чрез организирането на стажове в предприятия по време и след завършване на обучението. 890 безработни лица, предимно младежи, ще бъдат включени в стажуване или чиракуване. Очаква се до края на 2020 г. 18 655 безработни младежи до 29-годишна възраст със завършено средно или висше образование да преминат през стажове за 6 месеца. В обучение за придобиване на ключови компетентности ще бъдат включени над 7900 безработни. Повишаването на атрактивността на дуалното обучение и засилването на ролята на бизнеса се очаква да продължи чрез реализирането на 80 паралелки за обучение на ученици в тази форма на обучение.

В обучение за придобиване на ключови компетентности ще бъдат включени над 7900 безработни, а в различни обучения, включително за придобиване професионална квалификация до 2020 г., ще бъдат включени 39 500 икономически неактивни и безработни младежи. Задачите в проекта, свързани с придобиването на професионални умения, ще се осъществяват чрез съгласуваност с дейностите и мерките в Националния план за действие по заетостта през 2019 г.

През 2019 г. финансирането на достъпа до висше образование ще бъде гарантирано с осигуряването на 2000 нови кредита по Закона за кредитиране на студентите и докторантите в общ размер до 135 000 000 лв. Стимулирането на обучението във висшето образование чрез предоставяне на допълнителни стипендии се очаква да обхване 1 500 студенти, докторанти и специализанти от държавните висши училища и научните организации. Развитието на възможностите за неформално и самостоятелно учене ще бъде насърчавано чрез участие на повече от 200 младежи в дейности за развитие на доброволчеството.

Планирани са 110 събития, свързани с осъществяването на кампании за информиране и мотивиране на възрастни учещи, в които се очаква да бъдат обхванати 2 500 лица, включително земеделски стопани. Традиционно силна за ученето през целия живот продължава да бъде ролята на читалищата, музеите и на библиотеките, като през годината финансово ще бъдат подкрепени 600 културни и образователни проекта.

В рамките на дейностите за координиране на взаимодействието на заинтересованите страни, свързани с реализиране на политиката за учене през целия живот, ще бъде извършена оценка на напредъка за постигане на целите в Националната стратегия за учене през целия живот за периода 2014-2020 г. Предвижда се да бъдат формулирани и мерки за повишаване уменията на възрастните с активното участие на всички заинтересовани страни.

Оценяването на напредъка ще бъде осъществено в рамките на мащабен консултативен процес, извършен на областно и национално ниво. Тези действия ще бъдат извършени с помощта на изградената и надграждана координационна инфраструктура в сектора за учене на възрастни - Националната координационна група за учене през целия живот, 28 областни координационни групи за учене през целия живот и Националната мрежа за учене на възрастни.

Всички резултати и продукти от взаимодействието на заинтересованите страни, постигнати в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни и Препоръката на Съвета за повишаване на уменията: нови възможности за възрастните, ще бъдат интегрирани в съдържателните ресурси на Електронната платформа за учене на възрастни в Европа /EPALE/, информират от МОН.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ