"Атила" от Верди в Софийската опера и балет

Атила от Верди в Софийската опера и балет

"Атила" от Верди в Софийската опера и балет

Прочутата в цял свят опера "Атила" на Джузепе Верди ще бъде представена на сцената на Софийската опера и балет. Тя ще бъде изпълнена на 21, 22 и 23 април, съобщават от музикалната институция. 

Творбата е произведение от ранния период на Верди, по драмата на Захариас Вернер от 1809 г. „Атила, вождът на хуните”. Операта „Атила” е посветена на нашествието на хуните в Италия и разрушението ѝ в средата на 5 век. Тя е сред най-епичните произведения на гениалния италианец - внушителен музикален разказ за война, любов и предателство.

Докато хуните опустошават римските територии, техният военноначалник - Атила, наричан „Бич Божий”, се влюбва в красивата Одабела и бива покосен от нейната ръка.

В „Атила“ музиката на Верди грабва със своята магия, прямота и естественост. Тя е чиста, задушевна, въодушевена от героични битки и страстни чувства.

Както при всички опери на Верди, в „Атила” има впечатляващи моменти, особено в грандиозните ансамбли и хоровете, наситени с много драматизъм.

В едно свое писмо след премиерата на „Атила” през 1846 г., Верди признава скромно до свой познат: „Приятелите ми смятат, че това е най-добрата ми опера, публиката се колебае: аз бих казал, че тя в никакъв случай не отстъпва на другите. Времето ще покаже това.”

Постановъчната идея на българската премиера е на маестро Пламен Карталов - директора на операта в София.

Режисьор е Юлия Кръстева, а диригент - Велизар Генчев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ