Докоснете се до творчеството на фотографа Арнолд Нюман

Анолд Нюмън © Анди Уорхол, 1973

Творби на един от най-влиятелните и известни фотографи в съвременната история - Арнолд Нюман, познат като един от създателите на съвременната иконография, ще бъдат изложени в Софийска градска художествена галерия тази есен.

Арнолд Нюман е американски фотограф (1918 - 2006г.), който посвещава 70 години от живота си да запечатва историята на столетието. Той създавайки новаторски подход в портретирането - “фотопортрет в интериор”, като разбива стереотипа на студиото, изваждайки модела от него. Нюман разполага обектите си в среда, типична за професиите им, с което улавя същността на техните живот и работа. Този подход е широко използван днес, но техниката е необичайна за 30-те години, когато Арнолд Нюман започва да я използва.

Творбите на Нюман разказват собствена история, сякаш мини биография на този, попаднал пред обектива на гениалния фотограф. Интересуват го мотивите, които движат хората, а фотографията е платното, на което рисува. Вярвайки, че първо трябва да си добър художник, Арнолд Нюман старателно изгражда фотографиите си като картини - подрежда пространството с изтънчена интуиция и пестелива сръчност. Малката глава на Стравински край огромния роял - това е светът на музиката. Начупеният Уорхол или очилата, през които Азимов вижда бъдещето на Вселената. Една уморена Монро - "най-тъжната жена, която съм срещал на света", ще каже после той.

За няколко десетилетия пред обектива му застават редица емблематични имена от света на изкуството, политиката и шоубизнеса на XX век: Стравински край рояла, Шагал пред своя картина, Кенеди пред Белия дом - Нюман е направил хиляди портрети. Пикасо, Дали, Мондриан, Миро, Брак, Макс Ернст, Ман Рей, Артър Милър, Алфред Круп, Айн Ранд, Кристиaн Диор, Капоти, Джордж Харисън, Франко, 10 американски президенти. са само малка част от неговите модели. Един от портретите, които не успява да направи, е на Айнщайн - ученият умира ден преди тяхната среща.

Арнолд Нюман е носител на редица награди, сред които тази на Американската асоциация на медийните фотографи, призът по повод стогодишнината на Кралското фотографско общество, френското отличие „Кавалер на ордена за изкуство и литература”. През 2005 г. списание Photo District News обявява Нюман за един от 25-те най-влиятелни фотографи. 

Удостоен е с почетен докторат от девет висши учебни заведения, изнасял е лекции и е провеждал уъркшопи по целия свят. 

Ден след откриването на изложбата му в Софийска градска художествена галерия  тази есен, ще бъде изнесена и лекция върху неговото изкуство. За да го представи, в България ще пристигне най-големият експерт на творчеството му - Уилям Юинг, световнопризнат учен в областта на фотографията, автор, куратор на изложби, професор Юинг е автор на книгата Masterclass Arnold Newman, ретроспектива на удивителната кариера на един от най-продуктивните, креативни и успешни фотографи, издадена от Thames&Hudson. 

Фотографската изложба на Арнолд Нюман ще бъдат изложени в Софийска градска художествена галерия между 6 ноември и 9 декември. Тя е десетото юбилейно издание на платформата “Майстори на фотографията”, която се осъществява от фондация МУСИЗ и фондация „Америка за България“ в партньорство с VIVACOM и VIVACOM Art HAll и със съдействието на Столична община, фондация Arnold & Augusta Newman и галерия Howard Greenberg.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ