Излиза уникално фототипно издание на „Рибния буквар“

Уникално луксозно издание на „Буквар с различни поучения“ („Рибен буквар“) на д-р Петър Берон излиза на българския пазар по повод 220-годишнината от рождението на именития българин, която отбелязваме през 2019 г.

Паралелно до оригиналните текстове от „Рибния буквар“ е разположен и осъвремененият текст на проф. Лилия Илиева, така че читателят да е улеснен в процеса на четене. Книгата предлага множество бележки под линия и богат предговор, които потапят читателя в контекста на създаването на този бележит труд, ограмотил цели поколения в миналото.

Фототипното издание на „Рибния буквар“ е с твърди корици и прави сериозна заявка за малкото подобни издания, които показват, от една страна, автентичното съдържание на буквара, а от друга, актуализирана информация по съответната тема. За улеснение на читателя, книгата предлага структурирано поднесена информация в отделни раздели, тъй като „Рибният буквар“ по начало има характер на цялостен курс за начално обучение, изграден по научна методика.

Осъвременяването на текстовете е реализирано от Лилия Илиева, която е професор по Общо и сравнително езикознание в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград. Тя е преподавател по Етнолингвистика и в ПУ „Паисий Хилендарски“. Била е лектор по български език и култура в Пекинския университет за чужди езици, Китай и е автор на множество публикации в български и чуждестранни периодични издания по въпросите на езикознанието. 

Луксозното издание на Бероновия буквар, което излиза благодарение на сдружение „Българска история“, подкрепено от Фондация „Българска памет“, ще може да бъде закупено онлайн още на 23-ти ноември, а в книжарниците ще бъде налично в края на месеца.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ