Изложба за казармата в Националния военноисторически музей

Изложба за казармата в Националния военноисторически музей

Изложба за казармата в Националния военноисторически музей

Историята на наборната военна служба в България от 1878 г. до 2007 г. е вдъхновила цяла изложба, която се открива на 19 май (петък) в Националния военноисторически музей на ул. „Черковна“ 92 в София. Експозицията „Дълг по задължение: история и гледни точки“ е повод Международния ден на музеите и инициативата Нощ на музеите, отбелязването на които тази година е под наслов Музеите и оспорваните истории: да кажем в музеите неизразимото.

Фотографии и видео материал, част от който е предоставен от Българска национална филмотека и Военния телевизионен канал, униформи и снаряжение, типични за войниците в различните периоди, показват характерните за казармения живот обучения, учения и ритуали.

В звук и картина посетителите ще имат възможност да проследят разгорещените дебати „за“ и „против“ наборната служба и да изградят свое собствено мнение на базата на историческия прочит на темата.

С вход свободен изложбата ще може да бъде разгледана още на следващия ден – 20 май, в Нощта на музеите, когато музеят ще работи безплатно за своите посетители от 18.00 до 24.00 часа.  

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ