Министър Боил Банов: Културата е системно недофинансирана и подценявана

Министър Боил Банов: Културата е системно недофинансирана и подценявана

Министър Боил Банов: Културата е системно недофинансирана и подценявана

Проблемът с Ларгото е по-сложен от три разбити плочки. Там има сериозна отводнителна система, плочките върху самите куполи са закрепени на специални скари и винаги има хипотеза при по-активно въздействие отгоре те да се разместят. Това каза министърът на културата Боил Банов пред БНТ по повод острите коментари за необходимост от ремонтни работи по съоръженията на Ларгото. Той заяви, че в близките дни, при подходящо топло време, ще се направи проверки и ще се установи откъде идва проблемът.

"И не просто ще се замаже отгоре, а ще се направи така, че да не се повтаря", уточни министър Банов.

На въпрос за състоянието на Народната библиотека и необходимостта от сериозен ремонт там министърът на културата отбеляза, че това е обект, в който в продължение дълги години нищо не е правено. "В Народната библиотека се изисква специална интервенция и се подготвя такова нещо. Прави се анализ на конструктивното ѝ състояние. Ние даваме пари всяка година и кърпим дупки, но така не става. Там трябва цялостно решение", кoментира министър Банов.

Според него културата е системно недофинансирана и подценявана в Европа, а и в света. "Тя се надценява като инструмент за потушаване на военни конфликти, хората да се опознават и сприятеляват и да прекратяват разпри от столетия, а се подценява винаги, щом стане дума за финансиране", каза той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ