Пловдив, Европейска столица на културата, ще ни смае с невиждан спектакъл на 12 януари

Пловдив, Европейска столица на културата, ще ни смае с невиждан спектакъл на 12 януари

Пловдив, Европейска столица на културата, ще ни смае с невиждан спектакъл на 12 януари

От днес Пловдив е в трескава подготовка за откриването на годината, в която ще бъде европейска столица на културата. Кулминация в откриващата програма е грандиозен спектакъл под надслов "Ние сме всички цветове" в съботната вечер на 12 януари, който ще бъде представен в сърцето на града. Заради строежа на основната сцена, от днес за 20 дни се затваря клюбовият булевард в центъра на града –„Цар Борис III Обединител”, а 12 автобуса са с променени маршрути също до 12 януари. 

Организацията на спектакъла и изграждането на сцената е свързана с мащабни предварителни дейности сред които премахване на електрически стълбове и изключване на светофарни уредби. Вече са монтирани оградни панели на местата, където се очаква струпване на много хора, а за по-специалните гости са предвидени специални конструкции.

Самият спектакъл с начален час 19.00 на 12 януари се очаква да впечатли с невероятна феерия, съчетаваща музика, светлина и танц. Той е замислен символично като ключ към цялата предстояща година и към основната концепция на проекта Европейска столица на културата, в която самите граждани са не само публика и участници, но и създатели на събитията. Над 1500 участници от България и чужбина ще пресъздадат на открита сцена мащабна и цветна метафора на всички основни теми от програмата на „Пловдив 2019“ и на тяхното свързване под мотото „Заедно“.   

Основа на програмата е 30-метрова кула на 6 нива с 360 градуса видимост, подготвена специално за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.  
Теодосий Спасов в ще открие спектакъла с произведение, създадено от него специално за повода. Ще се включат над 200 кукери от целия регион, ансамбъл „Тракия“ и ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Специален ефектен елемент ще бъде и изпълнение с лазерни арфи.
Композиторът Христо Намлиев подготвя част от спектакъла, в която участват над 200 хористи от всички пловдивски хорове под диригентството на Диан Чобанов. С тях са и 20 гайдари от региона. 1000 граждани на Пловдив също ще се качат на сцената, за да изразят посланието ЗАЕДНО. Ангажирани са и 150 деца от Спортно училище „Васил Левски“.
Спектакълът „Ние сме всички цветове“ ще завърши с ефектна заря и изпълнение на Валя Балканска и нейният гайдар Петър Янев. Немският диджей Schiller започва европейското си турне от Пловдив с няколко часов сет на живо след шоуто.

Цялостната артистична подготовка и реализация на шоуто е поверена на екип от международни професионалисти. Артистичен директор на шоуто е Свен Сьорен Байер, технически ръководител е Щефен Фукс. Режисьор на спектакъла е Питър Брикс. Осветлението е поверено на Бьорн Херман, а видео дизайнът на Фридер Вайс. Визуалните ефекти ще са в ръцете на Хайо Рем и Даниел Бандке. Музикални отговорници в помощ на композитаро Христо Намлиев са Кристиян Щайнхозер и Maкс Тридер. Режисьори на отделни картини в спектакъла са и Густав Рюб и Стайко Мурджев. Хореографията е на Лидия Клемент, а костюмите са на Педро Рихтер.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ