Прочутата опера "Бал с маски" отново в София

Прочутата опера Бал с маски отново в София

Прочутата опера "Бал с маски" отново в София

Една от най-известните опери в света - "Бал с маски" на Джузепе Верди, отново се завръща пред българската публика, с постановки на 15 и 16 февруари в Софийската опера и балет. 

Постановката е история на едно политическо убийство. Случаят, по който е либретото на шедьовъра на Верди, е истински. Става дума за убийството на шведския крал Густав ІІІ по време на бал през 1792 г. Това е историческо събитие, което служи за сюжет на няколко драматични и оперни творби. Едноименната пиеса от Е.Скриб заляга в сюжетна основа на операта на Верди. 

Съдбата на това заглавие е драматична като неговото съдържание, припомнят от Операта. Творбата преминава през цензура, забрана за изпълнение и отмяна на тази забрана, но не без отстъпки от страна на композитора. Верди променя първоначалното заглавие, сменя и мястото на действие и имената на персонажите, за да даде шанс на "Бал с маски" да влезе в списъка с шедьоври на световната опера. Композиторът е съзнавал значимостта на творбата си, много елементи от която са оценени като върхови в музикалната драматургия.

"Бал с маски" има грандиозен успех от премиерата й в "Театър Аполо" в Рим на 17 февруари 1859 г., до днес. Включена е в постоянния репертоар на всички световни театри.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ