Разгледайте последния тефтер на Христо Ботев

Разгледайте последния тефтер на Христо Ботев

Разгледайте последния тефтер на Христо Ботев

Националната библиотека в София представя за пръв път пред публика днес оригиналния, последен бележник на поета-революционер Христо Ботев.

Светинята не стои в библиотеката, съхранява се при специални условия в трезора на БНБ, но на първи юни е извадена на показ, съобщи bTV. Бележникът е част от изложбата "Перо и знаме" и може да бъде видян от 11 до 14 ч. За всички, които няма да успеят лично, библиотеката предлага интересен виртуален вариант. Може да го погледнете ТУК

Виртуалната разходка показва малкия черен бележник, който има 68 страници. В него великия Христо Ботев е писал през последната година от живота си.

В бележника си Ботев е записал и една арабска поговорка – „Обичай, който искрено те обича, макар да е на най-долното стъпало. Не обичай, който не те обича, макар да е в Египет султан”.

„Всеки може да намери нещо в зависимост от това как е настроен, какво търси. За едни биха поставили акцента върху неговото стихотворение „Обесването на Васил Левски”, различните вариации, които виждаме тук, доста по-различни от това, което сме учили в училище. Други биха се впечатлили от списъка на тези хора, които са участвали в четата или поне са искали да участват в Ботевата чета по пътя към общото им безсмъртие”, коментира пред bTV доц. Д-р Любомир Георгиев, ръководител на направление „Опазване на ръкописно-документално наследство” в библиотеката.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ