Размечтах се ... Берковица ми е Финландия!

Снимки: Светослав Атанасов 

"Размечтах се ... Берковица ми е Финландия!", написа във facebook Атанас Гаджев по повод новооткрития център по предприемачество в Първо основно училище "Н. Й. Вапцаров" в град Берковица, който предизвика фурор сред ученици и учители.

Първо основно училище в Берковица "Н. Й. Вапцаров" е номинирано в годишните награди за архитектура WhATA Awards с новооткрития си център по предприемачество.

На сайта на наградите пише: "Центърът за природни науки и предприемачество в 1 ОУ"Н. Й. Вапцаров", Берковица, който дава на децата люлки в коридорите, странни шкафове, добър графичен дизайн и удачен подбор на цветове и материали. Все неща, които да възпитават много повече от елементарната PVC дограма и зле подбраните цветове и мебели в иначе масово ремонтираните български училища".

Идеята за вида на новия център дали самите деца чрез свои рисунки, споделя главния учител в училището Таня Савова пред БНР. Архитектите сътворили това чудо са дизайнерите от Lusio .

Модерният център за обучение е открит през юли м.г., пише Kmeta.bg.  В него е създадена необичайна учебна среда, която се доближава до реалния живот. Пространството изобилстват компютри, има лабораторен остров, аквариум, терариум, кътове за отдих. Чиновете са заменени с модулни маси, които лесно могат да променят формата си или да бъдат прибирани в шкафове, за да освободят място за игра. Черна дъска няма, а да се пише и рисува може по стените, обработени със специална боя. В междучасията децата могат да сядат на меки възглавници или да се люлеят на люлки.

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Да подкрепим удивителния проект в раздел: "Нормалност на годината", за проекта "Добрите училищни ремонти"

До 31 януари 2019 г. е крайният срок на онлайн гласуването, а на 15 февруари 2019 г. ще бъде обявяването на победителите.

Гласувайте! Наистина си заслужава.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ