Рекорд на българската оперна звезда Соня Йончева в програмата на Метрополитън опера

Рекорд на българската оперна звезда Соня Йончева в програмата на Метрополитън опера

Рекорд на българската оперна звезда Соня Йончева в програмата на Метрополитън опера

Четвъртият сезон в България на “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” се завръща със звездна година за оперната ни прима Соня Йончева. Българската оперна прима участва с три главни роли, което е рекорд в историята на сателитните излъчвания на живо от Ню Йорк.

Благодарение на сателитните прожекции, българските зрители ще гледат Соня Йончева заедно с целия останал свят в три опери, в три главни роли - на Тоска и Мими в класическите произведения на Пучини “Тоска” и “Бохеми”, и на Луиза в “Луиза Милер” на Верди. В две от оперите - “Тоска” и “Луиза Милер” - диригент е знаменитият Джеймс Ливайн.

Българската публика ще има възможността да съпреживее виртуозните изпълнения на едни от най-големите знаменитости на световната опера: Пласидо Доминго, който партнира на Соня Йончева в “Луиза Милър”, Джойс ДиДонато, Виторио Григоло и много други. Програмата е разнообразна и включва както произведения от класическия репертоар на МЕТ - “Норма”, “Така правят всички жени” и други, така и най-нови заглавия като “Ангелът унищожител”. Постановките са зрелищни и изобретателни, създадени от едни от най-изтъкнатите в световен мащаб режисьори и сценографи. Програмата стартира у нас на 7 октомври с нова продукция на белкантовата трагедия от Белини „Норма“, в чиято роля блести звездата Сондра Радвановски.

Програмата “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” е създадена през 2006 г. с цел съвременното оперно изкуство от световна величина да достигне по-широка аудитория и да привлече нови почитатели. Проектът демонстрира неочаквани възможности за ново преживяване на сценичното изкуството чрез мултимедийното съчетание между опера и кино в HD-формат. Днес сателитните прожекции на МЕТ се излъчват в над 2000 киносалона и 70 страни в цял свят. У нас тя се реализира в България за четвърта поредна година, благодарение на фондациите “Америка за България” и “Виа Фест” с подкрепата на Столична община, Британски съвет в България и Cinema City.

Повече подробности може да видите тук.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ