Световноизвестна руска оперна звезда ще пее в "Парсифал" на Софийската опера

Световноизвестна руска оперна звезда ще пее в Парсифал на Софийската опера

Световноизвестна руска оперна звезда ще пее в "Парсифал" на Софийската опера

Световноизвестната оперна прима Мария Гулегина е звездата в предстоящата постановка "Парсифал" на Софийската опера.

Операта в София отново включва в репертоара си "Парсифал" от Вагнер, но този път с участието на Гулегина, която е известно драматично сопрано на всички световни сцени.

Певицата има над 35 години опит. Тя е носителка на големия орден на руската православна църква "Света Олга", който ѝ е връчен от руския патриарх. Музикалните критици я наричат "новата Гена Димитрова". В репертоара ѝ са включени Вердиеви героини, а сега обръща внимание и на Вагнеровите опери. 

Работила е с Лучано Павароти, Пласидо Доминго и диригентите Рикардо Мути, Валерий Гергиев, Клаудио Абадо.

"Вагнер - това не е просто музика, това е философия. За да може човек да разбере Вагнер и да го постигне певчески, той трябва да има много добър опит в изпълнителската школа", каза тя на пресконференция днес в Софийската опера по повод участието ѝ в София.

Мария Гулегина припомни колко трудна за изпълнение е "Парсифал". "За да може да пее Вагнер, човек трябва да има много здрав вокален апарат. Ако трябва да го сравня, това наподобява сърфирането по вълните на бурно море. На едно същинско цунами! То не е някоя обикновена, "нормална" опера", посочи изпълнителката. 

Тя приема Вагнер за творческо предизвикателство. Отказвала е да го пее преди години, след това се наема да научи немски език, за да може да разбере високия смисъл на творбите му. "Когато имах по 70-80 спектакъла на година, не можех и да мечтая да пея Вагнер", каза още тя. 

"Намесата, когато човек се реши да пее Вагнер, трябва да бъде като да рисува икона", сподели Гулегина. 

Тя ще бъде на сцената на Софийската опера и балет на 30 януари и на 1 февруари в спектакъла "Парсифал". 

Режисьор ще бъде акад. Пламен Карталов. Тази опера има за цел да изпрати към публиката важно послание за смирение и любов, споделя той.

"Парсифал" е определяна от Вагнер като "тържествена сценична мистерия в три действия". Той я смята за религиозна церемония, а не за обикновено развлечение за меломаните в Германия през 19 век. "Парсифал" носи в себе си религиозни и философски идеи и е смесица от християнство и будизъм. Тайнствена история е за Светия граал и опазването му, която пред българска публика ще разкажат освен Мария Гулегина – в ролята на магьосницата Кундри, и колегите ѝ Костадин Андреев, Атанас Младенов, Ангел Христов, Петър Бучков, Бисер Георгиев, хорът и оркестъра на Операта. Диригент на спектакъла е Константин Тринкс.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ