Още една творба на Верди дебютира в Софийската опера и балет. "Симон Боканегра" е новото заглавие в афиша този сезон

Още една творба на Верди дебютира в Софийската опера и балет. Симон Боканегра е новото заглавие в афиша този сезон

Още една творба на Верди дебютира в Софийската опера и балет. "Симон Боканегра" е новото заглавие в афиша този сезон

Ново заглавие влиза в афиша на Софийската опера и балет - творбата на италианския композитор Джузепе Верди "Симон Боканегра". Това обявиха на пресконференция в камерната зала на Операта в София днес екипът на постановката и директорът на музикалната институция акад. Пламен Карталов.

"Симон Боканегра" е опера, която се изпълнява много трудно, с части, които са бързи и високи. За да бъде съставена от всеки оперен тератър, трябва да има силни певци. Това е едно от основните ѝ достойнства и характеристика, която я прави уникална и интересна, а също и уважавана от публиката, стана ясно на събитието. 

"Всеки оперен певец може да изпее популярната "Травиата", но не всеки може да изпее "Симон Боканегра", коментира на пресконференцията диригентът ѝ Ерих Вехтер. Той пристигна в София, специално за да работи със Софийската опера. Преди това многократно е бил диригент на "Симон Боканегра" в чужбина, а също и диригент в Германия на оперите на Вагнер от тетралогията "Пръстенът на нибелунга". 

Постановката "Симон Боганегра" е дело на международен екип. Режисьор е Арабела Танасе, артистичен директор на операта в Крайова, Румъния. Музикалната критика определя спектаклите на Арабела досега като "умело съчетание между артистична визия и балансирано сливане на емоция и разум, чувствителност и абстрактност". От 2000 година тя е поставила "Травиата", "Лучия ди Ламермур", "Бохеми", "Севилският бръснар", "Дон Жуан", "Турандот" и много други.

"Тази опера със сигурност е едно от най-прекрасните произведения на Верди. Тъй като е много трудна в музикално отношение, тя не фигурира в репертоара на повечето оперни театри", каза днес Арабела Танасе. 

Освен Ерих Вехтер, диригент е и Жорж Димитров, художник - Расван Драганеску.

Сред солистите са Веселин Михайлов, Никола Миайлович, Кирил Манолов, Лилия Кехайова, Радостина Николаева, Цветана Бандаловска, Мартин Цонев, Николай Войнов, Светозар Рангелов, Даниел Дамянов, Даниел Острецов, Емил Павлов, Рафаел Алварес.

Историята на "Симон Боканегра" е такава, че тази опера претърпява провал на премиерата си през 1857 г., но години по-късно заслужено печели признанието на публиката и специалистите.

Верди пише операта по либрето на Франческо Мария Пиаве, а по-късно преработва първоначалния вариант заедно с либретиста Ариго Бойто, с когото създава и други от своите най-известни творби.

"Симон Боканегра" е история за помирението, любовта, омразата, политическите скандали. Действието се развива в Италия през 14-ти век. Главните герои са двама мъже, станали впоследствие смъртни врагове, заради любовта между смелия корсар и бъдещ управник на Генуа - Симон Боканегра, и Мария, дъщерята на благородника и управляващ - Якопо Фиеско, който е против тяхната връзка. Трудните им взаимоотношения, в които има и политически противоречия, се изострят още повече от появата на извънбрачното дете на Симон и Мария - Амелия. Четвърт век по-късно тя е единствената жена, способна да разреши конфликта между своя баща и дядо.

Операта ще има премиера в Софийската опера и балет на 17 ноември. Следващите представления са на 18, 20, 21 и 22 ноември.

Автор: Невена Любенова 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ