Уникален арт проект стартира едновременно в София, Лондон и Белград

Уникален арт проект стартира едновременно в София, Лондон и Белград

Уникален арт проект стартира едновременно в София, Лондон и Белград

София става част от уникален арт проект, който стартира едновременно в три европейски града. Едновременната изложба ще обедини Лондон, Белград и София, представяйки първото издание на Cooltzine: некомерсиална „зин“ компилация (печат и онлайн) курирана като достъпна платформа за международен диалог между практикуващи творци от цял свят. 

Конкретният наслов за дебютното издание на Cooltzine, “Пренебрегнати пространства в ТВОЯ град, които те вдъхновяват”, привлече 40 участника от Канада до Русия, през Англия и България. От студенти по приложно изкуство, мултимедийни артисти и публикувани автори до професионални и любители фотографи и интригуващи широко профилиращи градски агенти, те създадоха страниците на зина със снимки, илюстрации и колаж. Българските участници в проекта са: Иво Недялков, Светослав Тодоров, Lili Koss и арт формация Femme Fatale Project, с ядро Мартина Панайотова и Мери Адам. Пълният списък участници и техните портфолио презентации може да намерите тук

Именно в унисон с международния дух на самата платформа - Cooltsalon, зин изданието Cooltzine ще дебютира с едновременна изложба в три европейски града – Лондон, Белград, София. Тя ще представи творби включени в Cooltzine vol.1, както и допълнителен материал от участниците, невлязъл в печатното издание.

Изложбата ще е “безхартиена“ – дигитална проекция, въртяща се целодневно – открива се и приключва в рамките на един ден, 12 май. Премахването на физическия елемент – творбите не присъстват в пространството материално, а само като проекция, с помощта на друг материален обект/техника – е целенасочено излизане от рамките на създадения обект: творбата е част от физическата основа на пространството. Ключовият фактор е статутът на локациите-домакини – задължително градска точка с активна социално-културна дейност, допринасяща за развитието на квартала/района в който се намира – каквито са партньорите, Leyden Gallery, Kvaka 22 и Cush.Bar. 

Часовете на представяне ще са синхронизирани спрямо часовите зони на всяка от локациите: така, в София видео проекцията ще се завърти от 14:00, с официално включване онлайн видео предаване на живо от 20:00 (съответно, 12:00/18:00 за Лондон и 13:00/19:00 за Белград). Посетителите са поканени да споделят техните интерпретации на наслова „пренебрегнати но вдъхновяващи пространства“ – споделяйки истории с организаторите, чрез бележки оставени на място или коментари онлайн, на страницата на събитието.

Ограничен брой печатни издания на първия Cooltzine ще бъдат налични във всяка една от трите локации – единствен източник на Cooltsalon-ския зин на „хартиен носител“. С изчерпването на печатния тираж, Cooltzine остава наличен като файл за свободно сваляне в рамките на един месец, след което се архивира, давайки живот на нови, последващи колаборации. Предвижда се Cooltsalon да публикува зин веднъж годишно.

Cooltsalon e събитийната платформа, създадена преди 4 години с първата поредица изложби в алтернативни пространства. Под шапката на Cooltsalon са и поредица събития и проекти подканващи активно участие и споделяне на истории – на фокус е градът, но така, както е преживян/видян от всеки от нас; когато посещаваме конкретно място, надникваме да опознаем и хората, стоящи в сърцето му; Като мотивация за създаването на тези събития е поканата да излезем от ежедневните ни рамки и да погледнем на нещата около нас с други очи“, споделя Оли Гоц.

Зиновете имат дългогодишна история като „площадки“ за игра, поле за изразяване и инструмент за разпространение на дадено послание/ концепция/ манифест/ мнение, без редакторска намеса; първоначално политическа тематика / индивидът срещу държавата, след 1970-80те стават все повече субкултурен елемент отколкото анхархистка методика; запазената марка на НПО-та, колективи и студенти, последните 3-4 години зиновете се радват на втора вълна популярност, като достъпен и лесно реализиран комуникационен „уред“ използван (който лесно се адаптира спрямо целта). Съвременните зинове варират от тип фото-книга до прегънат на 8 лист.

С Cooltsalon сме твърдо убедени, че има недостиг на платформи за представяне на мислещи и градящи съвременници – дори на визитката им да няма „съвременен артист“, тук говорим за излизане извън рамки, извън общоприетото понятие „творец“ (творци не са само тези, които имат изложби в галерии!) – страниците на Cooltzine са за тях. Зинът е нашият метод да си общуваме един с друг, да се обединим в мрежа от съмишленици", продължава още тя.

Cooltzine идва като комуникационен инструмент за разгръщане мрежата на Cooltsalon, платформа за обмен на идеи и творчество в градски контекст, чието начало е поставено в София през 2014 с поредица от редуващи се едноседмични изложби тип site-specific (създадени и курирани спрямо конкретното пространство). Целта и мотивацията на Cooltsalon е предоставяне на възможности за разкриване и себеизразяване индивидуални лица и гласове скрити за колективния градски ритъм. През годините тези възможности се изразяват в поредица от разнообразни събития – от творчески разходки за опознаване на конкретен столичен квартал до site-specific изложби с участието на международни артисти и колективи. Зинът e едновременно продължение и по-задълбочено изследване на градската среда и взаимодействие, чрез истории – този път, визуални; метод за комуникация през границите на конкретно географско понятие.

Създател, куратор и основно движещо лице на платформата е Оли Гоц (замесена в проекти като Кино на чорчик, София Филм Фест, Водна кула, квАРТал, понастоящем локализирана в Лондон). Партньори в начинанието са галерия Leyden (Лондон), арт пространство Kvaka 22 (Белград) и софийският Cush.Bar (в Дом на киното).

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ