Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Софийската филхармония представя "Star Wars A New Hope In Concert" в Китай

Снимка: пресцентър на Филхармонията.

С бурни аплаузи и скандирания, продължили повече от 10 минути, приключи първият концерт на Софийската филхармония в най-престижната класическа концертна зала в Китай - Shanghai Oriental Art Center.

Открита през 2004 г. залата е впечатляваща с вида си. Тя разполага с 5 сцени и погледната от въздуха, има формата на пеперуда. Приемала е почти всички големи световни оркестри, като първи са били музикантите на Берлинската филхармония.

Състав на Националния ни оркестър представи премиерно за Китай музиката от "Star Wars A New Hope In Concert" по покана на компанията "Дисни". Диригент на първия концерт беше японецът Кейтаро Харада. Сред публиката бяха и представители на "Дисни", както и официални гости от Китай. След концерта те поздравиха оркестъра и изразиха своя възторг от професионализма на българските музиканти.

В неделя към оркестъра се присъединява и маестро Найден Тодоров, който междувременно има два концерта в Германия с носителката на "Грами" виолончелистката Камил Томас.

Осем са концертите, на които Софийската филхармония ще представи музиката на Джон Уилямс за може би най-популярната филмова поредица. Освен в Шанхай, оркестърът ще свири и в градовете Ханджу, Вухан, Нанджинг, Чанша, Шенжен и Гуанджоу. Интересът към концертите е огромен и билетите за тях вече са разпродадени напълно, което според домакините е прецедент в страната. Музикантите ще се завърнат на 20 март.

Междувременно колегите им в София ще представят концерти с маестро Емил Табаков и Евгени Божанов на 14 март и, Марио Хосен и маестро Георги Димитров на 21 март.

още от Култура