"Дон Паскуале" - една комична история за любовта влиза в афиша на Софийската опера

Дон Паскуале - една комична история за любовта влиза в афиша на Софийската опера

"Дон Паскуале" - една комична история за любовта влиза в афиша на Софийската опера

Едно от новите заглавия в репертоара на Софийската опера и балет през 2019 г. е с първа премиера още тази събота, 12 януари - комичната опера "Дон Паскуале" на италианския композитор Гаетано Доницети.

Творбата представя забавните перипетии на симпатичния и глуповат дон Паскуале, който попада в капана на очарователната хитруша Норина. Тя подмамва стария наивник в брачна примка по план на доктор Малатеста. В комедийния сюжет следват недоразумения и обрати. Накрая дон Паскуале ще се откаже от "непосилния брачен хомот" и сам ще благослови любовта на Норина... с племенника си Ернесто.

Режисьор е проф. Светозар Донев, който представи постановката днес на пресконференция в сградата на Софийската опера. "С тази творба се чества моят 85-ти рожден ден. Нистина не мога да повярвам, че съм на толкова години! Софийската опера за мен е един от моите три домове. Другите два са Музикалната академия и Музикалният театър", каза той.

Проф. Донев е един от големите творци в музикалното дело на България. Той продължава да работи със забележителни умения години след пенсионирането си. 

"Дон Паскуале" ще има две премиери. Освен в събота с начален час 19.00 ч., веднага на следващия ден, в неделя, ще има още една, с друг певчески състав. 

"Любовта е действие, а не само думи. Затова с нашата художничка Ирина решихме да направим на сцената едно гигантско сърце. Във всяко едно от действията публиката ще може да открие негова форма", каза още проф. Донев. 

В операта участват млади изпълнителни. Двама от тях са от майсторския клас на Райна Кабаиванска. Другите са утвърдени лица на Софийската опера. Сред тях е Николай Петров. 

Тази опера ще бъде поставена на закрито само няколко пъти, след което ще бъде изпълнена през лятото, по време на фестивала "Опера в парка", който се организира на открито при Военна академия "Г. С. Раковски" в София. Тази година той ще има 10-годишен юбилей. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ