Софийската опера представя резултата от една година труд

Софийската опера представя резултата от една година труд

Софийската опера представя резултата от една година труд

Музика за духа, а не за душата - така е описвана предстоящата нова постановка на сцената на Софийската опера и балет - "Парсифал" от композитора Рихард Вагнер. 

Операта ще бъде изпълнена от екип на музикалната институция в София на 4, 6, 8 и 10 юли 2017 г., като голямата й премиера е на 4-ти юли, от 18 ч. Тогава ще бъде представена на столичната публика, гостите на София и почитателите на високото оперно изкуство и на Вагнер резултатът от една година труд и тежки репетиции на артистите. 

Най-малко 12 месеца са необходими на музикалните изпълнители навсякъде по света да усвоят тази гениална и изпълнена със символика в музиката, трудна за научаване и изпълнение опера от Вагнер. Това обясни на пресконференция в новата Камерна зала на Операта на 7-мия й етаж директорът академик Пламен Карталов. Той е режисьор на постановката.

"Парсифал" е шестата Вагнерова опера, която българските артисти представят. Уникалното в случая е, че певци пеят Вагнер в собствената си страна - навсякъде по света Вагнер се изпълнява от пътуващи трупи, както и че българските изпълнители дори изнесоха Вагнер в самата му родина Германия, където го поставиха миналата година. 

"Парсифал" не е опера за всеки, тя трудно се приема от масовата публика. За да я разбере и оцени, слушателят и зрител трябва да отиде подготвен, че ще слуша в рамките на 6 часа с антракт нещо изпълнено с философия, в което акцентът е звукът и което е плод на много голям труд за подготовка от страна на българските певци. "Ще видите какъв огромен труд е хвърлен в продължение на 1 година. България няма такива други артисти, които да са се посветили в професията в такъв дългосрочен план, така целенасочено", каза акад. Карталов, който благодари на колегите за съвместния труд.

Оперните специалисти описват "Парсифал" като музика, която звучи неземно. Фридрих Ницше я е наричал "възвишеност на чувството, в най-големите дълбини на музиката", а Самир Рахим "омагьосваща и всеопрощаваща музика…Вагнер сякаш композира саундрака на небесата".

Постановката разказва легендата за търсенето на Светия Граал. Персонажите й са сложни. Тълкуването им зависи от възприятието на слушателя - за едни това може да бъде безумно скучна опера, за други - наистина гениално прозрение, сътворено от звук и ефекти на сцената. 

"Ние правим последната, може би най-гениална творба на Вагнер, която самият той определя като сценична мистерия. Това е космическа музика, философия, метафизика. На пръв поглед няма действие. Всяка нота, всеки музикален ход, изграждат някаква символика, която да се разчете", коментира водещият изпълнител Костадин Андреев, който ще влезе в ролята на Парсифал. 

"Толкова много сме навлезли в постановката, че аз вече не правя разлика, че е Вагнер, а не Верди, Пучини - след много труд, старание и удоволствие от работата, аз разбирам Вагнер", каза той.

Част от операта ще бъде изпълнена през лятото в пещерата Магура в Белоградчик. "Неслучайно аз реших да сложа част от тази космическа музика преди едни рисунки, които са на 7000 години", посочи още Карталов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ