Учени ще обсъждат огъня на лятно научно парти в Музейко

Учени ще обсъждат огъня на лятно научно парти в Музейко

Учени ще обсъждат огъня на лятно научно парти в Музейко

За втори път Детският научен център Музейко ще се превърне в локация за горещо лятно парти (18+), в което главна звезда е науката. Главен виновник за това е организацията за популярна наука Ratio, а темата на предстоящото събитие Ratio Rooftop Party е „Огън“. На него специалисти ще разкрият тайната на най-горещия от петте елемента и ще покажат каква роля е изиграл той за въздигането на един обикновен вид примати до сложната съвременна цивилизация, която не спира да се развива с чудовищни темпове и до днес.

Още от дълбока древност огънят е заемал специално място в обществото, културата и религията. Повечето хора знаят легендата за Прометей, който е откраднал огъня от боговете, за да го дари на хората, чували са за Свещения огън на християните или са гледали традиционния ритуал на нестинарите.  Прогресът на човечеството е толкова зависим от способността ни да контролираме и манипулираме огъня. По всичко личи, че когато един ден стигнем до Марс, ще го направим с ракета, използваща горене.

Често използваме и различни, директни или не, асоциации с огъня – от изгаряща треска през горещи люти чушки до разгорещен гняв. Има ли в тяхното съществуване научна обосновка? Презентаторите ще разкажат и други слабо познати факти за огъня – защо някои неща горят по-лесно от други, от какво е изграден пламъкът и защо свети.

Участници в дискусията ще бъдат д-р Никола Кереков, биолог и специалист по имунология, Владимир Лютов, електрохимик от Института по физикохимия към БАН, и Люба Маноилова, магистър по археология. По традиция модератор на събитието ще бъде Петко Желязов, магистър по европеистика и международни политики.

Огън - Ratio Rooftop Party ще се проведе на 14 август от 20:00 часа на покрива на Детски научен център Музейко. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ