Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Urban Creatures 2019:Творецът и неговите битки

Стената на столичния инспекторат на ул. „Париж” 5 е най-новото платно на разпознаваемия по цял свят български артист Bozko. Снимки: Владимир ГРУЕВ | FREAX , Иван ШИШИЕВ, Неделчо ХАЗЪРБАСАНОВ,  Мартин СИМОНСКИ © Urban Creatures

Две нови творби, на артистите BOZKO и BOSOLETTI, се извисиха в центъра на София като част от поредното издание на проекта за градско изкуство Urban Creatures, част от Календара на културните събития на София.

По думите на Ясен Гешев, основател на проекта, „тази година е специална за Urban Creatures. Девето поредно издание, девет години на преодоляване на предизвикателства, на втъкаване на „души” в стените на града. Urban Creatures 2019 го посвещаваме на твореца и на неговите битки или накратко#iloveyouhater“.

Стената на столичния инспекторат на ул. „Париж” 5 е най-новото платно на разпознаваемия по цял свят български артист Bozko. Близостта с Държавната Опера предразполага поставянето на сцената на една болезнена тема - темата за твореца и неговите битки. Крива ли е действителността, в която живеем, уморени ли са крилете на изкуството, което създаваме, трънени ли са аплодисментите, които артистите получават?

Bozko се отличава с многопластовост и специфичен стил. Смятан от мнозина за философ, той има дълбоко разбиране за градския хаос. Създател e на някои от най-добрите стени в България, отразени по целия свят и популяризиращи София като иновативен и атрактивен за младата публика град. Реализирал е творби и проекти в Брюксел, Лион, Босна и Херцеговина, Берлин, Италия, Монако. Предстоят проекти в Холандия и САЩ. Завършил е стенопис в Националната художествена академия. Негова монументална творба беше класиран в топ 3 на най-добрите стени в света през 2015.

Аржентинският артист Francisco Bosolleti, който живее и твори в Неапол, бе поканен да направи своя прочит на поета Вапцаров. 110 години след рождението му, в сърцето на София оживява поетичната стена „ВЯРА” на Bosoletti. Вдъхновен от стиховете на Вапцаров (преведени на над 90 езика), той създаде творбата си върху надрасканата стена на къщата музей „Н.Й. Вапцаров” на ул. „Ангел Кънчев” 37.

Bosolleti е млад, но кариерата му е повече от впечатляваща. Има реализирани множество монументални проекти в Минск, Берлин, Неапол, Мексико Сити, Буенос Айрес, Торино, Барселона, Мюлюз (Франция), различни градове в Белгия, Белград, Португалия, Валенсия, Саламанка, Монтевидео (Уругвай), Майорка. Както и изложби в Мюнхен, Неапол, Оукланд, Калифорния, Австралия, Париж, Лагос, Португалия, Мексико Сити.

Подкрепян от над 600 стари неаполски фамилии, обединени с цел да развиват града и да помагат на хората в него, както и от Ватикана и италианската държава, той създава творби на „свещени” за местната общност кътчета. Например катедралата “Pio Monte dellaMisericordiа”, където се намира последната творба на Караваджо, която той не успява да завърши и по-късно е довършена от друг художник.

още от Култура
16
Понеделник
Декември