Великата драма "Травиата" се завръща в Софийската опера

Великата драма Травиата се завръща в Софийската опера

Великата драма "Травиата" се завръща в Софийската опера

Великата оперна драма "Травиата" на Джузепе Верди се завръща на сцената на Софийската опера. Постановката ще бъде изпълнена на 12 и 13 декември. 

Гостуващи звезди са Диана Тугуи и Мария Мудряк, които ще влязат в ролята на Виолета Валери. Участват още Иля Селиванов и Милен Божков - в ролята на Алфред Жермон, съобщават от Операта. 

Музикалните критици определят "Травиата" като най-дръзката опера на Верди. Неслучайно навремето цензурата налага действието да бъде изместено с един век назад, за да бъдат защитени добрите нрави. В действителност композиторът разобличава предразсъдъците на обществото, в което самият той живее.

Сюжетът е следният: Виолета си проправя път в своя свят като куртизанка, но се влюбва в младия благородник Алфред Жермон. Бащата на Алфред - Жорж допуска грешката да я съди не според човешката ѝ същност, а според професията ѝ. Тя скъсва с Алфред и го прави не само за негово добро, но също и заради репутацията на семейството му.

Премиерата на "Травиата" се състои на 6 март 1853 г. в Гранд Театро Ла Фениче във Венеция. В България творбата е поставена за първи път от Оперната дружба през 1910 г. Диригент на първата постановка е бил Т. Хаджиев, а режисьор е К. Михайлов - Стоян.

На 12 и 13 декември 2018 г. "Травиата" ще се завърне на сцената на Софийската опера и отново ще се радва на многобройна публика, тъй като посланието ѝ е универсално. Докато продължаваме да градим мнението си за другите въз основа на предразсъдъците ни, "Травиата" ще остане актуална, независимо в коя епоха се развива, посочват музикалните критици.

Диригант на "Травиата" в Софийската опера и балет ще бъде Ерих Вехтер, а режисьор - директорът на Операта акад. Пламен Карталов. Сценографията и костюмите са на Иван Савов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ