нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

5 умни цели за 2020 година и как да ги постигнем

Стойне Василев е независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на книгата „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).    

Декември е труден месец за нашите лични финанси. Тогава всеки се отпуска и харчи малко повече, отколкото е предвидил за подаръци и посрещане на празниците. В навечерието на новата година всички си обещаваме, че ще започнем да спортуваме, ще спестяваме повече или най-накрая ще инвестираме. Пробвал съм този метод за мотивация, но не работи. Промяната в нашия живот ще настъпи, ако си поставим разумни цели и се фокусираме върху малките ежедневни стъпки, които ще ни отведат до тях. В тази статия съм събрал 5 такива умни цели и как да ги постигнем.

1. Да спестяваме повече

Моят опит показва, че това е едно от най-честите новогодишни обещания, които си даваме. Какво се случва на практика, след като го направим? През първите две-три седмици на януари започваме да заделяме всеки свободен лев и да оптимизираме разходите си. Така спестяваме известна сума и се чувстваме горди от постигнатото. Тогава идва онзи момент, в който виждаме оферта за почивка, намаление на смартфони или (изберете нещо друго, което желаете). Изкушението да изхарчим събраните пари е голямо и обикновено му се поддаваме с обещанието, че следващия път ще спестяваме за нещо по-смислено. Следващият път това се повтаря отново. Друг често срещан вариант е заделената сума да отиде за плащането на някоя сметка или друго неотложно задължение.

Не знам за вас, но аз съм преживял тази история поне няколко пъти. За да постигнем една цел, е добре тя да има смисъл за нас и да по-конкретна. Към всяко обещание, което даваме на себе си, бих си задал въпроса защо го искаме. Да спестяваме не е лошо, но какво ще постигнем с това. Ако желанието ни е да си купим нова кола или жилище, не бихме се отказали, заради някакво дребно изкушение. Също така, едно е да си кажем, че ще заделяме от всяка заплата по 200 лева веднага след като я получим, които ще отидат за финансиране на определена цел, а друго е да си обещаем, че ще спестяваме „повече“.

2. Да изплатим кредитите си

Това новогодишно обещание е все по-често срещано. Въпреки че лихвите по кредитите са на историческите най-ниските си нива, месечните вноски по тях са значително перо от разходите на много домакинства в България. Все повече хора свикват да пазаруват с кредитните си карти или да теглят заеми за всяка по-голяма покупка. Изкушението да имаш нещо сега, а не след време, когато спестиш определена сума, е голямо. Така месечните плащания в тази категория стават все повече и повече, като излизането от този порочен кръг е много трудно.

Вместо само да си обещаваме да изпратим кредитите си, добре е да предприемем конкретни стъпки в тази посока. Един разумен вариант е да обединим всичките си задължения в едно с по-ниска лихва и да се фокусираме върху изплащането му. Другият вариант е да използваме метода на снежната топка. При него започваме изплащането на кредитите в определен ред – или от най-малкия, или от този с най-висока лихва. След като го направим с първия заем, остават повече свободни пари, с които да преминем към следващия и така до пълната кредитна свобода.

още от Лица