Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Големи победи или игра на дребно

Стойне Василев е създател на сайта за лични финанси и собствен бизнес SmartMoney.bg и председател на УС на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК)

В света на личните финанси има два враждуващи лагера. В единия са хората, които се фокусират върху дребните икономии и промяна в потребителските си навици, а в другия са тези, които наблягат на големите „победи“ в живота си. Аз смятам, че може да почерпим ценен опит и от двете страни. В тази статия ще ви представя сравнително лесните и бързите начини за финансов успех, както и тези, които изискват повече усилия и време. Кои от тях ще изберете зависи от вас.

Големи или малки промени – кои да изберем?

Вярвам, че малките промени в нашите финанси могат да доведат до големи резултати. Пазаруването на промоция, пестенето на електричество, пиенето на кафе сутрин вкъщи и други дребни неща изграждат полезни навици, които в един момент ще ни се отплатят. Освен това, те водят до по-ниски месечни разходи, което ще ни позволи да постигнем финансова свобода по-бързо и по-лесно (ако това ни е целта, разбира се).

От друга страна, играта „на дребно“ не ни позволява да поемаме по-големи рискове с по-високи потенциални печалби. А и да бъдем честни - изкарването на една солидна сума ще има в пъти по-голям ефект от многократното спестяване на дребно.

В тази връзка, аз разделям промените в нашите лични финанси в 4 основни категории:

Трудни промени водещи до малки резултати. Това са т.нар. пирови победи. Постигнали сме нещо, но усилията и времето са били в пъти повече от получения ефект. Първите блогове за умно управление на парите, на които попаднах преди доста години, бяха американски и техните автори препоръчваха да сме пестеливи (frugal) и да си правим различни продукти и козметика вкъщи като сапун, шампоан и други. Веднага разбрах, че това не е за мен. Дори да се спести някой лев, няма да си струват вложените усилия и време.

Лесни и бързи промени водещи до малки резултати. Тук се включват всички онези малки промени в потребителските ни навици, които могат да ни изкарат или да ни спестят пари, като извънредни часове в работата ни, покупка на стоки в промоция, карти за лоялност, сутрешно кафе вкъщи (вместо навън) и други. Аз съм привърженик на тези навици, защото са лесни за изпълнение и носят добри дългосрочни резултати. Само картите ми за лоялност в различни магазини и бензиностанции ми спестяват стотици (дори хиляди) левове всяка година.

Трудни и големи промени водещи до съществени резултати. Преместването в по-малък град, замяната на личния автомобил с градски транспорт, смяна на професията, придобиването на допълнителна бакалавърска или магистърска степен и други големи промени си струват в повечето случаи, но те отнемат много време и са свързани с доста усилия и дискомфорт. Една такава промяна при мен беше напускането на корпоративния свят и създаването на собствен бизнес. Никак не беше лесно, но си заслужаваше.

Сравнително лесни и бързи промени водещи до големи резултати. Това са неща като предоговаряне на заплатата, което отнема само минути, но води до съществени промени за дълъг период от време. Друг такъв пример е смяната на личния ни автомобил с по-икономичен. При мен, това доведе до спестяване на хиляди левове

всяка година. Дори няма нужда да казвам, че заделянето само на 10% от нашите доходи (което няма да промени драстично стандарта ни на живот) и инвестирането им, може да осигури постигане на много от нашите финансови цели.

От примерите, които дадох, има най-голям смисъл от големите промени в управлението на личните ни финанси, които са постигнати с най-малко усилия и време. Разбира се, създаването на потребителски навици и малките „победи“ също са важни, но драстична промяна във финансовото ни положение изисква да играем „на едро“.

Ето няколко примера за това. (продължава на следващата страница)

още от Лица