Затвори

Как отговорих на Стив Джобс когато ме уволни

Видео кадър: Business Insider

Анди Кънингам помага при стартирането на първия компютър Macintosh на Apple преди години.

Тя е основател и президент на компанията Cunningham Collective, както и автор на книгата, издадена в САЩ, "Get to Aha!: Discover Your Positioning DNA and Dominate Your Competition".

Във видео пред Business Insider Анди разказа за отношенията си със Стив Джобс, докато е работила с него и как е реагирала на това, че той я уволнява. Ето и историята, разказана от нея от първо лице: 

....................................

Мисля, че Стив Джобс ме е уволнявал около 5 пъти. Аз съм Анди Кънингам и управлявам компания за маркетингови консултации на име Cunningham Collective. И тъкмо написах книга за позиционирането, което е голяма практика в полето на маркетинга. Книгата се казва "Get to Aha!". 

Първият път когато Стив Джобс ме уволни, всъщност беше вероятно най-травматизиращият, защото мислех, че ще бъде и последният път, в който някога аз ще работя с него.

Стив ме извика в офиса си, или по-скоро в конферентна зала. Неговият главен финансов директор също присъстваше. Стив Джобс ме погледна и ми каза "Ще прекратя договора си с теб. Мисля, че работата, кото вършиш, е ужасна и ние ще я спрем в този момент, така че това беше, ти си уволнена". 

И, разбира се, аз бях стъписана - може да предположите, бях емоционална, бях много по-млада. Не се разплаках, но бях на ръба да го направя и не знаех всъщност какво да направя, така че казах "Добре, ами дължите ми 35 000 долара и ще организирам да ви осведомя как да...", а той отговори "Няма да ти платя, защото работата ти не струва толкова". И аз бях просто шокирана.

Обадих се на моя ментор, който беше един човек на име Реджис Маккена. Реджис ми каза "Ами, ако искаш Стив Джобс да ти плати, ще трябва да имаш нещо още по-скъпо за него". А аз му посочих "Нямам нищо, с което да надхвърля Стив Джобс, нали знаеш Реджис". Той ми отговори: "Не, имаш". - "И какво е?", попитах. "То е твоите връзки с бизнес пресата". "А, схванах", казах аз.

Така че се върнах. Успях да вляза при Стив по време на негова среща, защото бях в приятелски отношения с неговия финансов директор. Влязох там в срещата, която той си водеше, което беше просто невероятно, и му казах:

"Стив, дължиш ми 35 000 долара. Имам нужда от тези пари. Имам стартираща компания. Трябва да покрия разходи и искам да ми дадеш чека за това, което ми дължиш". "Няма да го направя", реагира той. А аз... казах му: "Ще трябва да го направиш. "Защо?", попита. "Ами, както знаеш Стив, получавам по около 30 до 40 телефонни обаждания седмично от бизнес пресата, с която изградихме връзки в последните две години, докато ме питаха какъв човек си да се работи с него. И до момента винаги им казвах много хубави неща".

И той ми написа чека незабавно. А после ме назначи отново. 

Стив се разгневяваше на всички, които работеха с него. Той беше много нетърпелив. Имаше своя визия какво точно се предполага, че ти трябва да постигаш и ако не го правиш достатъчно бързо, или не го правиш достатъчно правилно, той опредлено се ядосваше. Хвърляше предмети по хора е, нищо тежко, но хвърляше купчини хартия например, псуваше по хора, критикуваше ги за облеклото им. Той правеше всички тези неща. И това, което те причиняваха на определени хора бе, че ни караше да полагаме дори още повече усилия и да се опитваме да бъдем даже по-добри. Но за някои други хора - то ги унищожи. 

За мое щастие, аз бях един от първите. И всъщност завинаги ще съм благодарна на Стив Джобс за опита, защото сега съм толкова по-добра в това, което правя, отколкото бих била, ако него го нямаше. 

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Жилищният комплекс от съвършено нов тип е пред Акт 16

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

Цитат на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 21.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 21.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67036
0.598673
CNY
10
2.51489
3.97632
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.23771
0.446885
RUB
100
2.76945
36.1083
USD
1
1.59192
0.628172