нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Кристалина Георгиева: Покрив се поправя, докато грее слънце, но вече падат първите капки дъжд

Снимка: Фейсбук

Ангажимент за икономическа строгост препотвърди Кристалина Георгиева в първото си интервю като управляващ директор на МВФ, което е дала по телефона за "Уолстрийт Джърнъл".  Тя е прекарала по-голямата част от вторник (1-ви октомври), преглеждайки текущите кредитни програми на МВФ, за да определи дали се нуждаят от корекция, тъй като икономическият растеж се забавя, посочва изданието, цитирано от БНР.

Кристалина Георгиева пое управлението на Международния валутен фонд през тази седмица като първият лидер на МВФ, преживял една от строгите програми на водещата институция за икономическо адаптиране. "Уолстрийт джърнъл" напомня, че нейната родина България премина през болезнен преход от социализъм към пазарна икономика през 90-те години на миналия век в условията на нарастващ дълг и безработица, които сринаха финансова система на страната и доведоха до висока инфлация.

Тогава МВФ помогна на икономиката на България, като предостави крайно необходими заеми в замяна на трудни политически реформи, включително свиване на публичния сектор, приватизация на държавни предприятия и отказа от държавни субсидии.

Опитът от работата в международни институции като Световната банка и Европейската комисия ù дава основание да вярва, че те могат да подобрят живота на обикновените хора. Сега тя е решена да демонстрира това и начело на МВФ.

"Във времена, когато има повече скептицизъм към нашата работа, най-добрият начин международните организации да докажат, че мултилатерализмът работи, е чрез неговото постигане".

"Ние осъзнаваме, че глобалната икономика продължава да разочарова. Непредсказуемостта на търговските спорове, колебливостта на капиталовите потоци, Брекзит, конфликтите и природните бедствия са в състояние да причинят големи икономически разрушения", отбеляза Кристалина Георгиева.

Тя също така обръща внимание на неотдавнашната атака срещу саудитските петролни съоръжения и последвалият скок на цените на петрола като пример за опасната нестабилност, заплашваща света.

Подобно на нейната предшественичка - Кристин Лагард, Георгиева предупреждава държавите да действат сега и да предоставят публични инвестиции, подкрепящи икономическия растеж, както и да започне осъществяването на структурни промени, преди икономическите условия да се влошат допълнително.

"Кристин Лагард би казала, че моментът да оправим покрива е, когато слънцето грее", посочи Георгиева, цитирайки своята предшественичка и добави: "Идвам в момент, когато вече има облаци и случайни дъждовни капки и моето послание е, че няма повече възможност да отлагате поправянето покрива".

Георгиева отбелязва, че МВФ под нейно ръководство ще се съсредоточи повече върху проблемите на неравенството, корупцията и климата, както и върху ефектите от бързите технологични промени.

"Уолстрийт джърнъл" напомня, че нейният докторат е съдържал тези за политиката за опазване на околната среда в САЩ, а сега тя е съпредседател на инициатива на високо равнище за политиките за изменение на климата, заедно с Бан Ки-мун, бившият ръководител на Организацията на обединените нации, и с Бил Гейтс - технологичният милиардер, превърнал се във филантроп.

Притесненията за промените в климата са я мотивирали да си купи електрически автомобил. Днес тя кара червената си "Тесла" на път за работа, взривявайки автомобила с рок музика преди нейни ключови срещи, пише още "Уолстрийт Джърнъл".

Г-жа Георгиева управлява собствената си социална медия, като тя публикува свои видеоклипове, облечена с тениска и суитчър като служител на Световната банка, или как води флаш моб на Международния ден на жените и йога сесии със своите служители като част от политиката й за подобряване на благосъстоянието на работното място.

Бивши колеги казват, че нейният стил на лидерство насърчава лоялността, но тя също може да бъде твърда и директна. Според Джонатан Хил, член на Британската камара на лордовете, коментира лични наблюдения от съвместната им предишна работа в ЕК и казва, че г-жа Георгиева "не може да бъде натискана от никой".

Робърт Зелик, бивш шеф на Световната банка, пък дава оценка, че тя ще донесе в МВФ опитът си на технократ, когато става въпроса за правене на сделки. "Кристалина има уменията, широчината на опита, глобалната мрежа, интелигентността и личният си подход, за да се превърне в изключително успешен лидер на МВФ в един предизвикателен и важен момент, отбеляза той.

В предишната си работа като изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева успя да осигури увеличаване на банковия капитал с 13 милиарда долара - почти удвояване на активите на банката - след деликатни преговори със 189-те държави-акционерни и въпреки първоначалния скептицизъм на администрацията на Доналд Тръмп и на Конгреса на САЩ, припомня още американското издание.

"Това беше като едновременна игра на шах с 189 опоненти - никой не вярваше, че ще проработи", заяви Самир Сюлейманов, старши изпълнителен директор на Световната банка, който работеше при нейното управление.

"Уолстрийт джърнъл" отбелязва, че по време на работата ѝ в Европейската комисия от 2014 до 2016 година, тя е отговаряла за над 33 000 европейски служители и за бюджет от 175 млрд. долара, при това в момента, когато Европа се бореше с множество извънредни ситуации като сътресенията около еврото, имиграционната криза и вота във Великобритания за напускане на ЕС.

Тя винаги е работила по-усилено от всеки свой служител, според Елизабет Вернер, бивш шеф на кабинета на Кристалина Георгиева в Европейската комисия."Не обещавайте твърде много, но винаги постигайте много повече от това, което сте обещали - това е нейната мантра", обобщава за "Уолстрийт джърнъл" Елизабет Вернер.

още от Лица