нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Наемите в София - хроника на едно предизвестено нормализиране

ДАНАИЛ НАКОВ е управляващ собственик на агенцията за недвижими имоти "Компас пропърти". Започва кариерата си в бранша през 2009 г. Преди това е работил в търговията с бързооборотни стоки. Завършил е „Финанси” в УНСС

Преди всичко малко статистика за пазара и тенденциите на жилищните недвижими имоти в София.

Дoxoднocттa oт нaeмитe вce oщe e в пъти пo-виcoĸa oт тaзи пo дeпoзититe. Bъпpeĸи pъcтa в цeнитe нa имoтитe, дoxoднocттa oт имoтитe в Coфия, вce oщe ce зaпaзвa oĸoлo 4-5%. Πpи нивa нa лиxви пo дeпoзититe oт oĸoлo до 1% зa гoдинa и инфлaция oт oĸoлo 3-4%, дoxoднocттa oт нaeми e прилична.

Малко над половината (55%) от българите, които не живеят  в собствено жилище, възнамеряват да закупят такова. От тях близо половината посочват жилищния кредит, като основно средство за финансирането му, показва национално представително онлайн проучване, осъществено от Gemius България по поръчка на Пощенска банка.

В София на този етап има достатъчно жилища, които да поемат официално регистрираните жители в града. Действащият Общ устройствен план (ОУП) позволява да се построи почти още една София. Населението на Столичната община е 1.33 млн. души за 2017 г. по данни на НСИ. Съществуващият жилищен сграден фон на София в момента може да поеме 1.46 млн. жители при 30 кв. м на жител, 1.21 млн. жители при 35 кв. м и 1.06 млн. жители при 40 кв. м на жител, показва изследването. Ако строителството, заложено в ОУП, се реализира в пълния си мащаб, в Столична община ще може да се заселят нови 937 680 жители при 30 кв.м/ж., 803 723 жители при 35 кв.м/ж. и 703 260 жители при 40 кв.м/ж.

Издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради в София през 2018 г. са се увеличили с 26,3%, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). През миналата година в столицата са издадени разрешения за строеж на 1045 жилищни сгради с 14 761 жилища в тях и разгъната застроена площ (РЗП) от 1 802 121 кв. м, показват данните на националната статистика.

България е една от държавите, чието население се очаква да се понижи драстично през следващите години, става ясно от доклад за прогнозите на Икономическия и социален съвет на ООН. През 2020 г. населението на страната ни се очаква да се стопи под 7 млн. души, а между 2035 и 2040 г. ще падне под 6 млн. души. Границата от 5 млн. души се очаква да бъде достигната през 2060 г.

В същото време 18-19% от хората инвестират в жилище поради липсата на развити финансови механизми като стокова или фондова борса. Налице е изравняването в търсене и предлагане в покупките на недвижими имоти.

При наемите е налице забавяне в темпа на сделките. Според мен, това се дължи на изброените по-горе фактори. Особено осезаемо е забавянето в периода на наемането на жилища на нива на наемите от 350 до 600 евро.  При наличие на много индивидуални инвеститори, с цел покупка и отдаване на имот прогнозата ми е за известен спад на цените на наемите. Положителната новина е повишаване качеството на предлаганите имоти, най-вече по отношение на интериора.

Автор: Данаил Наков
още от Лица