Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Вместо евродепутат - вицепрезидент. Кабинетът има други планове за Лиляна Павлова

Снимка: Дияна Георгиева/Мениджър Нюз

Нов, престижен европейски пост, в рамките само на дни, се очерта пред Лиляна Павлова. Кабинетът я номинира за вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка. Ако бъде одобрена, от октомври тази година ще поеме тригодишен ръководен мандат в банката. Това означава обаче, че няма да влезе в Европейския парламент, след като водачът на листата на ГЕРБ, Мария Габриел се отказа внезапно в началото на седмицата от мястото си в него, за да остане еврокомисар. ГЕРБ спечели 6 места на евроизборите, а Павлова беше седма в листата. След отказа на Габриел, тя заема мястото й.

Ако Лиляна Павлова бъде утвърдена на ръководната позиция в Европейската инвестиционна банка, в ЕП в крайна сметка, на освободеното място от Габриел ще влезе осмият от листата на ГЕРБ – Емил Радев, евродепутат от досегашния европейски парламент.

Павлова е предложена за вицепрезидент с аргумент от страна на правителството, че тя е финансов експерт с богат управленски опит в страната ни.

Според устава на ЕИБ представителството на държавите-членки в ръководството й се осигурява чрез разпределение в избирателни групи. В избирателната група на България са включени още Хърватия, Кипър, Чешката република, Унгария, Малта, Полша, Словашката република и Словения. Изборът на членове в управителните органи зависи и от ротационна схема, според която е ред на България да излъчи представител за вицепрезидент за срок от три години.

още по темата
още от Лица