Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Второто тримесечие при имотите в София. Различно е от първото

ДАНАИЛ НАКОВ е управляващ собственик на агенцията за недвижими имоти "Компас пропърти". Започва кариерата си в бранша през 2009 г. Преди това е работил в търговията с бързооборотни стоки. Завършил е „Финанси” в УНСС

През второто тримесечие на 2019 г. бpoят нa пoĸyпĸo-poдaжбитe на имоти в София възлизa нa 7 670, cпpямo 7 119 гoдинa пo-paнo, ĸoeтo ce paвнявa нa 7,74% гoдишeн pъcт. Статистиката е на Агенцията по вписванията и НСИ. Според нея, втopoтo тpимeceчиe нa 2019 г. e нaй-дoбpoтo oт нaчaлoтo на ĸpизaтa пpeз 2008-мa нacaм.

Контрастът спрямо първото тримесечие на годината е сериозен. Тогава бяха отчетени едва 0,18% ръст, а самата 2018-та приключи с 0,09% ръст спрямо 2017-та. Очакванията на голяма част от участниците на пазара бяха за забавяне темпото и имаха изчаквателна позиция. Стабилизирането на нивата на цените и сравнително големият брой на въведените в експлоатация сгради, са сред основните фактори за повишения брой сделки. Въпреки резултатите, комбинацията от сравнително ниски лихви по ипотечните кредити, големият брой строителни проекти и разрешителни, както и постоянното предлагане на вторичния пазар, заслужават повишено внимание от страна на бъдещите инвеститори. В същото време, стойността на наемите не се увеличава, защото наемателите не виждат промяна в стойността на имота. В дългосрочен план този факт сериозно може да обърка плановете на повечето участници на този пазар.

В страната ситуацията е малко по-различна.  През второто тримесечие са вписани 52 503 сделки с имоти, което съставлява ръст от 0,4%, спрямо същия период на миналата година. За полугодието, обаче, сделките отбелязват годишен спад от 1,2%.

Тенденцията за спад на продажбите в Пловдив  се запазва и през второто тримесечие на тази година. Вписаните сделки с имоти в града между април и юни са 3 707, което представлява спад с 8,5% на годишна база. За полугодието, понижението е 11,9% на годишна база. Варна, която през първото тримесечие единствена сред четирите най-големи града в страната, отбеляза увеличение на вписаните продажби на имоти, запазва възходящата тенденция, но ръстът се забавя съществено през второто тримесечие до едва 0,8%. Между януари и юни, вписаните продажби на имоти в морската столица нарастват с 2,5% на годишна база. В Бургас вписаните продажби през второто тримесечие са 1 570, което е повишение с 7,8% спрямо същия период на миналата година. Между януари и юни вписаните сделки с имоти са нараснали с 7%, спрямо същия период на миналата година.

Сред останалите големи градове най-съществен годишен ръст на вписаните продажби на имоти през второто тримесечие е регистриран в Стара Загора (12,2%). Повишение има и във Велико Търново и Сливен със съответно 2,5% и 0,7%. В същото време, сделките с имоти в Русе намаляват с 28% през второто тримесечие, спрямо същия период на миналата година, а в Шумен понижението достига 19,6%. Намаление на сделките на годишна база е отчетено и в Добрич, Благоевград и Плевен със съответно 5,5%, 2,6% и 2,3%.

Въпреки активноста на банките,  тенденцията на значетилен спад  от първото тримесечие се запазва между април и юни. В цялата страна вписаните законни и договорни ипотеки през второто тримесечие са общо 12 022, а за полугодието броят им достига 21 311. Отчетеното понижение е с 33% на годишна основа през второто тримесечие и с 34,4% за полугодието.

Автор: Данаил Наков
още от Лица
12
Четвъртък
Декември