Затвори

Жозеп Борел: Настъпва азиатската епоха!

Жозеп Борел. Снимка: Guliver/ Getty Images

Американската епоха приключва, идва азиатската. Такова мнение изрази шефът на дипломацията на ЕС Жозеп Борел по време на видеоконференция с ръководителите на германските дипломатически мисии, цитиран от международните осведомителни агенции. Ето и още от ключовите му послания  по време на срещата.

Азия ще играе все по-важна роля - от гледна точка на икономиката, сигурността и технологиите. Това вече се случва пред очите ни. Анализаторите отдавна говорят за тази промяна, коронавирусът просто ускори този процес.

Ако 21-ви век се окаже азиатският век след американската доминация през 20 век, тогава пандемията може да бъде запомнена като повратна точка в този процес. Съперничеството между Вашингтон и Пекин все по-често има парализиращ ефект върху глобалните системи, а разногласията и ветото стават все повече от споразуменията в големите международни организации като Съвета за сигурност на ООН, Г-20, СЗО.

В същото време  ЕС е под нарастващ натиск да избере на чия страна да застане. 27-членният блок трябва да следва собствените си интереси и ценности и да избегне да бъде използван от едната или от другата страна.

Възходът на Китай наистина е впечатляващ, но настоящите отношения между Брюксел и Пекин невинаги се базират на доверие, прозрачност и реципрочност. Ние имаме шанс само ако при общуването с Китай спазваме колективна дисциплина

 подчерта върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността. Той добави, че предстоящата среща на върха ЕС-Китай наесен може да бъде възможност за единна европейска позиция.

Нуждаем се от по-активна стратегия за Китай, която изисква и по-добри отношения с другите демократични страни в Азия. Предстоящата среща на върха ЕС-Китай наесен може да бъде възможност за представянето на единна европейска позиция.

Пандемията също така показа, че светът става все по-дигитален, както и по-контролиран от държавата. Основният въпрос вече се състои в това кой ще контролира цифровите мрежи и ще задава стандарти. Напълно възможно е светът да стане по-малко свободен, по-малко проспериращ, по-неравен, по-фрагментиран.

още от Лица