Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Д-р Елиза Георгиева: Професионализъм, грижа, отговорност ме водят при всяка моя крачка

357

Д-р Елиза Георгиева е управляващ съдружник в „МБАЛ Св. Панталеймон-Плевен” ООД и „ДКЦ Св. Панталеймон” ООД. Ръководи екип от над 200 високо квалифицирани медици и медицински специалисти. Основател и управител на Фондация „Св. Иван Рилски“,  създадена през 2012 г. с цел утвърждаване на модерното здравеопазване за подобряване качеството на живот на хората. Основните дейности са фокусирани в развитие на здравеопазването за профилактиката и рехабилитацията на онкоболни, психологични консултации, закупуване и даряване на силиконови импланти на жени с карцином на гърдата, финансиране на магнитно-резонансна диагностика на млечна жлеза, мобилна стоматологична помощ в малките населени места. Сред каузите, подкрепени от фондацията е и Защитеното жилище за лица с психични разстройства в с. Драгаш войвода, община Никопол.

Снимка: Личен архив

- Д-р Георгиева, Вие сте здравен мениджър, умело управлявате болница „Св. Панталеймон“ в Плевен, както и Фондация „Св. Ив. Рилски“, кое през годините Ви води да бъдете успешни в тези дейности?

- Всеки човек, всеки професионалист, е наясно, че успехът не се случва. Ние го случваме. Това, което ни води през годините е вътрешната убеденост, че добрата апаратура, добрата база и добрите лекари задължително трябва да вървят с добро отношение към пациента. Защото пациентите, за разлика от всички останали сфери на професионална дейност, не са клиенти в класическия смисъл на понятието. И всеки един от нас, независимо какво място заема в професионалната и социална йерархия, може да се превърне в пациент. Вярвам и опитът ми показва, че успехът е с нас, защото никога от създаването на лечебни заведения „Св. Панталеймон“ през 2008 година не изневерихме на това разбиране. И това е, което ни отличава. Защото качественото здравеопазване в България е възможно – с качествена техника, подготвени специалисти, но и естественият стремеж на екипа и на ръководството – да се помага с грижа към човека и уважение към личността. Цифрите доказват, че вървим в правилната посока – за последните години въпреки проблемите в сектора като цяло, пациентопотокът нараства непрекъснато.

- Кои са качествата Ви като жена, които са най-важни за реализацията на всичко, което предприемате?

- Разглеждам нещата в тяхната цялост, като елементи от една по-широка картина. Наясно съм, че всяка една ситуация, успех или проблем, трябва да се разглеждат в техния естествен контекст, а не сами по себе си. Това е и подходът ми като ръководител. Ето и един много буквален пример – когато преценяваме, че искаме да закупим високотехнологична апаратура, не се задълбочаваме само в нейните параметри, а разглеждаме възможностите за обучение на съответния специалист, който да борави с нея, капацитетът й, консумативите, реактивите, материалите, които са необходими да се работи с нея. Защото дори да закупиш космически кораб, трябва да си наясно, имаш ли пилот, който да го управлява. Помага ми това, че имам разбиране за ролите, в които влиза ежедневно всяка жена – майка, любима, професионалист, служител, дори пациент.

- Имате много награди, как ги приемате и коя е най-ценна за Вас?

- Наградите са като децата, зад всяка от тях стои много труд, усилия, дори рискове. Не мога да отговоря коя е най-ценна, защото това за мен и екипа ни, не са предмети или грамоти, а оценка за усилията и извоюваните успехи.

- Как възникна идеята за създаването на Фондацията и кои бяха целите, които тогава си поставихте?

- Създадохме фондацията със социална функция, като израз на разбирането ни за нашата отговорност към обществото като хора, а не само като отговорни лекари и медицински професионалисти. Фондация „Св. Иван Рилски“ цели да обедини усилията на хора с разбирането, че всеки може да допринесе за подобряване качеството на живот на хора, които са в уязвима ситуация. До момента сме финансирали дарението на 1100 зъбни протези и 12 реконструиктивни операции на жени с карцином на гърдата. Всяка година през пролетта организираме благотворителен бал с цел набиране на средства и насочването основно към този тип дейности. Тази година събрахме близо 22 000 лв., които много ще помогнат за реализиране на дейностите на фондацията. На 2 април т.г. от 19:00 в х-л Маринела предстоят Годишни награди на фондация „Св. Иван Рилски“ за принос към здравеопазването, с които искаме морално да възнаградим усилията на всеки професионалист. Знаем, че усилията не са еднократни, а резултат от дълги години дългогодишен труд, трудности, препятствия, работа в изключително трудна среда, резултат на силна воля и себеотрицание. За гала вечерта сме мобилизирали усилията си да привлечем представители на бизнеса с нашия тип на мислене, които ще се радват да видят резултата от дарението си. Всеки закупен билет за гала вечерта е именно принос към нашата кауза: да помогнем на хората да си върнат самочувствието и да се върнат към едно по-цветно и щастливо ежедневие.

- Защо насочихте Вашите усилия към подпомагане на жени с онкологични заболявания, както и възрастни хора?

- Защото наблюденията ни показаха, че има твърде много възрастни хора от малки населени места с изключително ниски доходи и достъп до стоматологична помощ, за които това е шанс да водят достоен начин на живот. А за реконструктивните операции на жените с онкологични заболявания – мисля, че на всеки човек е ясно, че в тази ситуация освен с болестта, те трябва да възстановят и чисто женското си самочувствие.

- Кои са категориите в тазгодишното издание на наградите?

- Годишните награди на фондация „Св. Иван Рилски“ „Благотворение“ имат за цел да утвърдят доброто име на българския лекар и професионализма в медицината, както и да насърчат благотворителната дейност, високите стандарти в здравната журналистика и ползотворната работа на пациентските организации. Призовете ще отличат личностите и организациите с доказан професионализъм и активна обществена дейност в здравеопазването в категориите „Онкохирургия“, “Онкология“, “Дентална медицина“, "Образна диагностика", “Здравна журналистика“, „Психология“, “Пациентска организация“ и “Благотворителност в здравеопазването“. Фондация "Св. Иван Рилски" традиционно ще връчи и специално отличие "Приятел на Фондацията" в израз на благодарност към хората, които споделят нашата дейност и ни подкрепят.

- Кои са мисията и ценностите, на които залагате, и които Ви водят във Вашата дейност?

- Професионализъм, грижа, отговорност.

- Какви са Вашите впечатления, носи ли българинът благотворителния дух в себе си?

- Българинът, това сме всички ние. Каквото и да носим, ние трябва да създаваме благоприятна среда, то да се проявява, а не просто да бъде състояние на духа.

- Какво бихте пожелали на всички наши читатели?

- Да бъдем здрави и да ценим всеки един момент, всеки един ден като голям празник. Днес празнуваме Благовещение, един от най-почитаните празници преди Великден. В този дух, искам да пожелая всеки един от нас да посрещне с усмивка топлата и цветна пролет, да отворим сърцата си и почитайки всички добродетели, да бъдем посланици на благата вест.

Автор: Райна Атанасова

още от Лидерство
23
Петък
Август