Затвори

Еднакви HR политики навсякъде по света

ЙОНУЦ ФАРКАШ, регионален мениджър за България, Албания, Македония и Kосово на Schneider Electric. 

Снимка: Юлиян Донов

Schneider Electric* е сред десетте компании в света, подкрепящи кампанията HeForShe, защото вярваме, че и мъжете, и жените са поравно важни за успеха на една компания и трябва да бъдат равнопоставени, споделя Йонуц Фаркаш, регионален мениджър за България, Албания, Македония и Kосово

- Господин Фаркаш, над 100-годишната история на Schneider Electric респектира или провокира младите хора да кандидатстват за работа при вас?

- Вярно е, че Schneider Electric има над 100-годишна история, но също така е вярно, че ние сме лидер в дигитализацията, в развиването и прилагането на най-новите технологии. Годините опит обикновено привличат младите специалисти, тъй като те са доказателство за професионализма ни и успешните ни практики. В този смисъл вярвам, че хората желаят да бъдат част от екипа ни, защото смятат, че работата в Schneider Electric ще им предложи професионално развитие в една стабилна компания. Не на последно място те са привлечени от високотехнологичната среда и широкия спектър от възможности.

- Кои от международните ви HR политики и възможностите за развитие на хората са въведени пълноценно у нас?

- Schneider Electric е глобална компания, която споделя едни и същи практики и вътрешни политики във всичките си офиси по света. Това се отнася и за политиките за управление и развитие на човешките ресурси. За нас грижата за служителите е на първо място. Стремим се да стимулираме проактивността и желанието за развитие. Когато започнах работа в Schneider Electric, бях щастлив да разбера, че всеки служител е насърчаван да променя позицията си, ако вярва, че така ще се развива и ще израсне в кариерно отношение. Така например много от нашите български колеги в момента имат отговорности в офисите ни в други държави.

Горди сме също, че Schneider Electric е сред десетте компании в света, подкрепящи кампанията HeForShe, защото вярваме, че и мъжете, и жените са поравно важни за успеха на една компания и трябва да бъдат равнопоставени. В този смисъл смятам за напълно очаквано, че Schneider Electric се нарежда сред най-добрите 25 работодателя в света, включени в годишната класация на професионалната мрежа LinkedIn. Убеден съм, че именно нашата корпоративна философия за предоставянето на равни възможности за всички е в основата на интереса на служителите.

- Вярвате ли, че инженерите са специфична група служители, или факторите, които ги мотивират, са същите като за другите специалисти?

- Всички имаме различни професии, но преди всичко сме хора. Така че освен специфичните изисквания за една позиция ние се стремим да ангажираме и мотивираме служителите си по един и същ начин. Инвестираме в различни инициативи, целящи да стимулират хората в екипите и да ги окуражат да се учат и развиват. Конструктивната обратна връзка, личните срещи със служителите и задълбоченото обсъждане на проблемите са сред нещата, на които залагаме в нашите програми.

- С какво средата за професионална реализация в България се различава от тези в Албания, Македония и Косово?

- Няма разлика в средата за професионална реализация в различните държави, тъй като компанията споделя едни и същи практики и ценности на всички пазари, в които оперира. Във всяка държава служителите на Schneider Electric имат едни и същи придобивки и са част от една и съща програма за професионално развитие. Това допълнително улеснява мобилността на нашите служители, като същевременно разширява възможностите за кариерно развитие.

ЧОВЕKЪТ И НЕГОВАТА БЕЗОПАСНОСТ СА НА ПЪРВО МЯСТО

Осигуряваме максимален комфорт - от ергономичните столове и светлината в помещенията до програмите за професионално и личностно развитие, посочва Реми Борел, изпълнителен директор на Schneider Electric - завод Пловдив

През 2007 г. френската компания Schneider Electric открива своя нов завод в България. Това е една от първите промишлени сгради в района около Пловдив, а вложените средства и броят на създадените работни места са впечатляващи дори и днес. За инвестицията компанията печели наградата "Инвеститор на годината 2007". Продуктите на компанията, произведени в Пловдив, многократно печелят награди за иновации. През годините заводът на Schneider Electric е отличаван в конкурса на Hewitt за работодател на годината, заемайки челни позиции сред производствените предприятия в страната. "Много често, когато разказвам на млади хора за нашата фабрика, те остават приятно изненадани, че това не е скучно място, в което хора на средна възраст извършват еднообразна дейност. Те са впечатлени от модерното съоръжение, в което са внедрени най-новите технологии и се работи по световни стандарти", казва Реми Борел, изпълнителен директор на завода на Schneider Electric в Пловдив.

С нескрита гордост г-н Борел разказва за всички удобства, предоставени на служителите, за да се чувстват удовлетворени, спокойни и здрави. На базата на специални изследвания на сградата и средата на работа е осигурен максималният им комфорт - от ергономичните столове и светлината в помещенията до програмите за професионално и личностно развитие.

"Всеки ден се опитваме да насърчаваме развитието на екипа. Независимо дали работят в цеха, или в администрацията, колегите ни имат възможност за допълнителна професионална квалификация и обучения. Последната година отделихме повече от 10 хил. часа в обучения, за да развиваме конкурентни кадри", продължава г-н Борел.

Във фабриката в Пловдив служителите са на първо място. Собственият стол за хранене, стаите за отдих, възможността за допълнително обучение на място в сградата, както и приятната среда извън самата фабрика са предимства, с които малко офиси могат да се похвалят. "Нашата гледка дори е по-хубава, защото виждаме природата, а не автомобилния поток и забързани хора", споделя Борел.

В Schneider Electric здравето и безопасността са във фокуса на вниманието, затова освен възможностите за развитие, допълнителни придобивки и специално организираните събития това, което привлича и задържа служителите в компанията, е грижата за безопасността, с която не се допуска никакъв компромис. В една бързоразвиваща се фабрика като тази на Schneider Electric необходимостта от кадри и увеличаване на състава винаги е на дневен ред. В момента за производството в Пловдив има открити работни позиции както за служители с по-малко опит, но готови да се учат, така и за развити специалисти със сериозна професионална история. "Това, което е важно лично за мен, е не толкова какъв опит имате, тъй като той може да се придобие. Истински важното е какъв човек сте и дали искате да се развивате, да трупате знания и опит. Ако сте отворени и мотивирани за израстване, тогава фабриката на Schneider Electric e точното място за вас", категоричен е Реми Борел.

Венцислав Савов, сп. "Мениджър"

***

* SCHNEIDER ELECTRIC е лидер в дигиталната трансформация, енергийния мениджмънт и автоматизацията. Компанията предоставя интегрирани решения за оптимизация, комбинирайки енергиен мониторинг, управление и анализ на данните в единен софтуер. Тя присъства в над 100 държави и има над 160 хил. служители. В Schneider Electric вярват, че хората са най-ценният ресурс, на който се дължи дългогодишният успех, затова инвестират в създаване на специални политики за мотивиране и стимулиране на екипите.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Жилищният комплекс от съвършено нов тип е пред Акт 16

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

На днешната дата
Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 20.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 19.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.66922
0.599082
CNY
10
2.50928
3.98521
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.23286
0.447856
RUB
100
2.74056
36.4889
USD
1
1.58894
0.62935