Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Еднакви HR политики навсякъде по света

255

ЙОНУЦ ФАРКАШ, регионален мениджър за България, Албания, Македония и Kосово на Schneider Electric. 

Снимка: Юлиян Донов

Schneider Electric* е сред десетте компании в света, подкрепящи кампанията HeForShe, защото вярваме, че и мъжете, и жените са поравно важни за успеха на една компания и трябва да бъдат равнопоставени, споделя Йонуц Фаркаш, регионален мениджър за България, Албания, Македония и Kосово

- Господин Фаркаш, над 100-годишната история на Schneider Electric респектира или провокира младите хора да кандидатстват за работа при вас?

- Вярно е, че Schneider Electric има над 100-годишна история, но също така е вярно, че ние сме лидер в дигитализацията, в развиването и прилагането на най-новите технологии. Годините опит обикновено привличат младите специалисти, тъй като те са доказателство за професионализма ни и успешните ни практики. В този смисъл вярвам, че хората желаят да бъдат част от екипа ни, защото смятат, че работата в Schneider Electric ще им предложи професионално развитие в една стабилна компания. Не на последно място те са привлечени от високотехнологичната среда и широкия спектър от възможности.

- Кои от международните ви HR политики и възможностите за развитие на хората са въведени пълноценно у нас?

- Schneider Electric е глобална компания, която споделя едни и същи практики и вътрешни политики във всичките си офиси по света. Това се отнася и за политиките за управление и развитие на човешките ресурси. За нас грижата за служителите е на първо място. Стремим се да стимулираме проактивността и желанието за развитие. Когато започнах работа в Schneider Electric, бях щастлив да разбера, че всеки служител е насърчаван да променя позицията си, ако вярва, че така ще се развива и ще израсне в кариерно отношение. Така например много от нашите български колеги в момента имат отговорности в офисите ни в други държави.

Горди сме също, че Schneider Electric е сред десетте компании в света, подкрепящи кампанията HeForShe, защото вярваме, че и мъжете, и жените са поравно важни за успеха на една компания и трябва да бъдат равнопоставени. В този смисъл смятам за напълно очаквано, че Schneider Electric се нарежда сред най-добрите 25 работодателя в света, включени в годишната класация на професионалната мрежа LinkedIn. Убеден съм, че именно нашата корпоративна философия за предоставянето на равни възможности за всички е в основата на интереса на служителите.

- Вярвате ли, че инженерите са специфична група служители, или факторите, които ги мотивират, са същите като за другите специалисти?

- Всички имаме различни професии, но преди всичко сме хора. Така че освен специфичните изисквания за една позиция ние се стремим да ангажираме и мотивираме служителите си по един и същ начин. Инвестираме в различни инициативи, целящи да стимулират хората в екипите и да ги окуражат да се учат и развиват. Конструктивната обратна връзка, личните срещи със служителите и задълбоченото обсъждане на проблемите са сред нещата, на които залагаме в нашите програми.

- С какво средата за професионална реализация в България се различава от тези в Албания, Македония и Косово?

- Няма разлика в средата за професионална реализация в различните държави, тъй като компанията споделя едни и същи практики и ценности на всички пазари, в които оперира. Във всяка държава служителите на Schneider Electric имат едни и същи придобивки и са част от една и съща програма за професионално развитие. Това допълнително улеснява мобилността на нашите служители, като същевременно разширява възможностите за кариерно развитие.

още от Лидерство
24
Петък
Май