Затвори

Шефката на AMD е най-високоплатеният изпълнителен директор на компания в S&P 500

Снимка: AMD.com

Най-високо платеният изпълнителен директор на компания в S&P 500 през изминалата година е CEO на AMD Лиса Сю, която е изработила 58,5 милиона долара през 2019 година.

Тя е първата жена, която оглавява годишния списък, съставен от Associated Press и изпълнителната фирма за анализ на компенсации Equilar, след старта ѝ през 2011 г., предаде CNN.

Сю спечели общо 58,5 милиона долара през 2019 г. - почти 13 милиона долара повече от следващия най-високо платен изпълнителен директор на Discovery Inc Дейвид Заслав, който е изработил 45,8 милиона долара. 

Тъй като проучването разглежда компенсационните пакети от 2019 г., резултатите не отразяват въздействията от пандемията, което подтикна много ръководители да се откажат от част или от цялата си компенсация.

След като поема кормилото на AMD през 2014 г., Сю заварва компанията на ръба на финансовата разруха и я превръща в топ попълнение на индекса S&P 500 и страхотен конкурент на Intel. 

Само през 2019 г. акциите на AMD са нараснали със 156%. И това се дължи на смелите залози на Сю. Тя е една от малкото жени, водещи големи технологични компании и е една от 20 жени, съставили списъка на Equilar, в който участват общо 329 изпълнителни директори. В тези 20 са включени и Мерилин Хюсън, директор на Локхийд Мартин, Мери Бара от General Motors (GM) и бившият изпълнителен директор на IBM (IBM) Джини Ромети, която отстъпи през април.

Проучването показа, че средното обезщетение за жените ръководители е 13,9 милиона долара, в сравнение с 12,3 милиона долара за мъжете, но в списъка има далеч по-малко жени, отколкото мъже.

В по-широк план проучването установи, че средната компенсация за всички изследвани изпълнителни директори достига 12,3 милиона долара, което е 4,1% повече от 2018 г., въпреки че темпът на растеж е по-бавен от предходните две години.

още от Лидерство