нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Навиците на гениите, които ще ви направят по-умни

Снимка: Shutterstock

Често хората приписват интелектуалния блясък и творческата сила, които гениите притежават, само на техния талант и вродена надареност. Но макар талантът наистина да е отговорен за някои изключителни резултати, повечето постижения обикновено са резултат на комбинацията от практика, навици и мислене. Може би не вярвате на това, но е време да преобърнете представите си. Представяме ви 3 ежедневни навика на велики гении, които могат да ви направят по-умни. Те, разбира се, няма да отнемат повече от час от вашето свободно време, но важното е да ги практикувате с постоянство.

Размишлявайте по 10 минути на ден

Колко често си задавате въпроса защо правите това, което правите? И то не само по отношение на ежедневния ви списък със задачи. Какво ще кажете за света, който ви вълнува? Какво не ви харесва в него? Колко от идеалния ви живот живеете? Тези въпроси просто надраскват повърхността, но дълбоките, съзерцателни въпроси ви принуждават да отидете по-далеч от повечето хора.

Можете да научите много от идеите, които влагате в ума си от външния свят, но можете да научите още повече, когато осмислите по-добре идеите и копнежите, които вече витаят в главата ви. Задавайте си по един труден въпрос всеки ден и отделете време да размишлявате върху него.

Четете по 20 минути на ден

Отделянето на време за четене онлайн е чудесен начин да бъдете в крак с любопитните новини в интернет и да напредвате. Само че не пренебрегвайте вълшебството на книгите заради историите, които могат наистина да ви вдъхновят. Освен това, не забравяйте, че при четене вие сами си представяте драматичните моменти, които писателят описва, правите логически връзки между разказаните събития, а това помага да поддържате бистър ума си.

Ако трябваше да четете по 20 минути или около 15 страници на книга всеки ден, тогава до края на годината ще прочетете между 15 и 20 книги. Запомнете, че една книга в точното време може напълно да промени живота ви. А и носи по-голяма възвръщаемост на вложеното време и пари от всяка друга дейност.

Фокусирайте се по 30 минути на ден

Може би най-големият учител в света е процесът на фокусиране. Когато обедините мозъка и тялото си заедно и се посветите на нещо, предоставяте възможност за усъвършенстване на ума си по начин, с който нито мисленето, нито четенето могат да се конкурират. Например, когато музикант измисля нова мелодия или когато художник е погълнат от процеса на рисуване, те пресъздават знанията си от своята практика, често прехвърляйки обикновените интелектуални граници в опит да сътворят шедьовър.

Независимо дали става въпрос за хоби или за личен проект, струва си да отделите дори само половин час на ден, за да подобрите уменията си по осезаем и измерим начин. Това не само ще ви направи по-щастливи и удовлетворени, но и ще подобри ума ви.

Източник: Business Insider

Редактор: Нели Тодорова

 

още по темата
още от Лидерство