Затвори

NаXеx: Прекратихме годишните атестации, заменихме ги с разговори

 ГЕОРГИ ГЕРГИНОВ е изпълнителен директор на NaXex Technological Development. Преди това е работил за SAP Labs, където стартира управленската си кариера. Професионалният му път включва и дългогодишен опит като софтуерен инженер. Съосновател и председател на УС на Асоциацията за иновации в софтуерните технологии (ISTA), която организира едноименната ежегодна конференция - едно от най-значимите събития за софтуерната ни индустрия. Завършил е ТУ в София.

Снимка: Дияна Георгиева

БЪЛГАРИЯ - ИТ ЛИДЕР В ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА

Имаме шанс да наваксаме икономическото си изоставане с темпове, които биха били немислими преди едно-две десетилетия. В това е убеден Георги Гергинов, изпълнителен директор на NaXex Technological Development*

- Господин Гергинов, как дигитализацията на бизнеса променя България? Кой е начинът икономиката ни да даде повече успешни ИТ компании като вашата на света?

- Дигитализацията променя с бързи темпове света на бизнеса, появяват се нови бизнес модели и възможности. В рамките на няколко години революционни дигитални технологии биват подменяни от по-нови и по-иновативни. Примерно изключително популярната SMS услуга в наши дни е почти изместена от приложения като WhatsApp.

България е част от този глобален дигитален свят, който е и глобален отворен пазар. В този контекст страната ни има шанс да навакса икономическото си изоставане с темпове, които биха били немислими преди едно-две десетилетия. Това е възможно, ако използваме дигитализацията, за да автоматизираме и оптимизираме дейностите си, което би довело до покачване на производителността и растеж на икономиката.

Начинът да дадем повече успешни ИТ компании на света е, като се фокусираме върху решаване на реални предизвикателства пред бизнеса и обществото чрез създаване на интелектуален продукт в ИТ сферата. Така не само ще подобрим производителността и ще ускорим икономиката, но и ще създадем продукт с висока стойност, конкурентен на глобалния пазар.

- Откъде и как софтуерната индустрия у нас може да си набави нужните ИТ специалисти?

- В краткосрочен план фокусът е върху подобряване на производителността чрез повишаване на квалификацията и подобряване процесите на работа. Разчитаме също, че изпълнителната власт ще направи необходимото процедурата за наемане на ИТ специалисти от страни извън ЕС да се опрости и ускори.

В дългосрочен план усилията е необходимо да се насочат към стратегия, обхващаща образователната система, връзките є с бизнеса, както и обществения интерес. Необходима ни е ясна и категорична държавна политика, която да подкрепи реализирането на безспорно големия потенциал в ИТ сектора.

- Имате съвместна магистърска програма с ВУЗФ "Мениджмънт на процеси, проекти и човешки ресурси в ИТ индустрията", колко и какви кадри очаквате да създаде?

- Целта ни е да положим основата за изграждането на едно професионално управленско съсловие в ИТ индустрията. Поради динамиката на развитие на сектора изпитваме остра и нарастваща нужда от квалифицирани управленски кадри. Магистърската програма е с практическа насоченост и би помогнала на колеги, които планират да развиват управленска кариера в ИТ или вече са тръгнали по този път, но искат да се усъвършенстват.

- Коя е мечтата ви за ИТ сектора и какви усилия са необходими, за да може през следващите 10 години тя да се реализира?

- Мечтата ми е България да е безспорният ИТ лидер в Югоизточна Европа, а защо не и повече?! Имаме необходимия потенциал, трябва ни съгласуван план на държавно и на бизнес ниво, който да следваме през следващите години.

БОРИСЛАВА ГЕОРГИЕВА e HR мениджър в NaXex Technological Development. Има над 10-годишен опит в сферата на управлението и развитието на човешкия капитал и организационната култура. Заемала е ръководни позиции в няколко големи ИТ компании. Притежава МВА. Лектор, автор на статии, организатор на различни форуми.

ДЕНЯТ ЗАПОЧВА СЪС ЗАKУСKА И KАФЕ

Мениджърите са в постоянна връзка с всеки от екипа, разказва Борислава Георгиева, HR мениджър

- Госпожо Георгиева, колко голям е екипът ви и кои са HR политиките, с които привличате и задържате талантите?

- 130 талантливи колеги са в основата на нашата вълнуваща, експертна, иновативна, динамична, високотехнологична компания. Това е "Наксекс". Работим по разнообразни проекти с висока добавена стойност за бизнеса, използвайки пъстра палитра от технологии. Мнението на служителите е важно за компанията, а мениджърите са в постоянна връзка с всеки от екипа си, като примерът идва от г-н Георги Гергинов, който е леснодостъпен и намира време за срещи с всички колеги. Имаме разработени кариерни пътища с възможности за развитие - както йерархично, така и експертно.

Работната култура в офиса е мултинационална, което ни дава ежедневно усещането, че сме граждани на света. Не просто граждани на света, а социалноотговорни позитивни личности. Израз на което са и разнообразните ни социални инициативи.

Инвестираме и в създаването на комфорт в офиса, който да се доближи до домашния уют. Денят ни започва със закуска и кафе. Гъвкавото работно време ни дава възможност за баланс между личния и професионалния живот. Но най-важното е, че не забравяме да се забавляваме и го правим често. Летните, пък и зимните събирания на цялата компания са легендарни.

- За вас кой е балансът между материални и нематериални придобивки, който най-силно влияе на мотивацията?

- В ИТ компаниите вече има набор от материални придобивки, които са общоприет стандарт. Те се превръщат в част от хигиенните фактори (финансова стабилност, сигурност, уважение, награди, атмосфера и добър екип), като това ги лимитира откъм мотивационния им потенциал. Нематериалните фактори (баланс между личен и професионален живот, възможност за израстване, значимост на постиженията, автономност, оценяване на усилията) са истинските мотиватори. По-специално бих отбелязала наблюденията си, че обученията и възможностите за лично развитие влияят силно и пряко на мотивацията и ангажираността на служителите.

- Как системата ви за оценяване на представянето отговаря на тенденцията, която SAP, GAP и GE поставиха миналата година - а именно HR-ът да върви към елиминиране на тромавите административни процеси за сметка на повече разговори?

- Смисълът на оценяването на представянето е в отворената комуникация между мениджъра и служителя. Системата ни за оценяване в "Наксекс" е базирана на периодични лични и екипни цели, които се поставят и оценяват в диалог между мениджъра и екипа. Вече от една година сме без годишна оценка. Може да се похвалим, че основната ни цел да стимулираме отворена и активна комуникация е постигната, което ни позиционира в центъра на световната тенденция.

Своевременната обратна връзка за справянето със задачите намалява стреса от неизвестността, който често присъства в годишното оценяване. Хората получават навременни сигнали как се развиват и какво да усъвършенстват по пътя.

- Какво се изисква от един ИТ специалист, за да стане добър мениджър на екип, а след това и лидер на водеща в сектора компания?

- Да работиш с хора, е не само професия, това е призвание, това е разбирането, че работиш с личности, а не с ресурси. Ако към желанието за работа с хора и управление добавим подходящо образование, както и мрежа от контакти, комбинацията дава солидна основа за успех. Например новата ни магистърска програма с ВУЗФ е насочена точно към ИТ специалисти, които са готови да направят следващата стъпка към мениджърската кариера. Лекторите ще споделят най-добрите работещи практики от своя опит в ключови сфери - управление на таланти, продукти, ресурси и процеси.

Венцислав Савов, списание "Мениджър"

***

*NAXEX е водеща технологична компания, фокусирана върху предоставянето на съвременни технологични решения за финансовата индустрия. Екипът от 130 висококвалифицирани специалисти използва иновативни технологии, за да отговори на високите изисквания на клиентите за качество и кратко време за реакция. NaXex е активен и отговорен участник в развитието на ИТ индустрията в България.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Жилищният комплекс от съвършено нов тип е пред Акт 16

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

Цитат на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 21.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 21.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67036
0.598673
CNY
10
2.51489
3.97632
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.23771
0.446885
RUB
100
2.76945
36.1083
USD
1
1.59192
0.628172