нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Препоръчай приятел

РАДОСТИНА ДОБРЕВА, HR мениджър на аутсорсинг компанията Concentrix. 

Снимка: Дияна Георгиева

Ако човек реши да се премести от друг български град при нас в София, Concentrix ще покрие пътните разходи, настаняването в хотел и първия наем, разказва Радостина Добрева, HR мениджър на аутсорсинг компанията

- Госпожо Добрева, за 4 години от своето създаване колко и какви специалисти успя да привлече "Консентрикс България"?

- В "Консентрикс България" в момента работят малко над хиляда души с различни компетенции в областта на обслужването на клиенти. Имаме богато портфолио от клиенти и привличаме специалисти с разнообразни интереси. Това са хора, които искат да се развиват в сферата на чуждите езици, информационните технологии, управлението на проекти, но също така и в области като туризъм, автомобили и онлайн търговия. Нашите служители говорят на повече от 15 езика.

През 2014 г. стартирахме с 4 проекта за световноизвестни брандове/компании. Към днешна дата сме горди да кажем, че удвоихме както броя на проектите, за които работим от нашите офиси в България, така и числеността на служителите ни.

Поради растящия бизнес ние предоставяме възможности за развитие на нашите служители и се гордеем, че 90% от ръководния ни екип са хора, стартирали своите кариери при нас от най-ниско ниво и през годините водени от желанието си за развитие и стремежа за общ успех, сега те управляват своите екипи по най-добрия начин.

- Граждани на колко държави работят при вас и как мултикултурната среда влияе на постиженията и духа на екипа?

- През последните години нашата страна посреща голям брой чуждестранни граждани, които избират да останат да живеят и работят тук. Сферата, в която работи "Консентрикс", е един от факторите да забелязваме този интерес.

При нас работят хора от над 25 националности и е изключително приятно да виждаш диалог между различните групи от хора и начина, по който се социализират помежду си. Голяма част от местните ни служители са учили и живели също в чужбина или са били на работни бригади извън страната. Това прави процеса на адаптация по-лек за чужденците, които наемаме, а и екипната работа е налице. При нас се усеща с истинска сила колко глобален е станал светът днес.

- Кои канали за привличане на нови служители работят най-добре за вашата компания?

- Използваме всеки възможен канал, за да достигнем до точните кандидати и да им представим възможностите, които предлага нашата компания, развитие на чисто човешки умения за общуване, фокус върху отсрещната страна, работа в екип, но също така и професионално развитие като специалист или ръководител в дадена област.

Каналът обаче, който следим с особен интерес и чиято статистика е важна за нас като компания и бранд, това е "Препоръчай приятел". Практиката показва, че препоръчаните служители притежават изискваните умения, имат по-голямо чувство за отговорност към работата, бързо се приобщават към колектива и постигат високи резултати. Нашите служители първи имат достъп до всяка една свободна позиция и възможност да я препоръчат на свои близки и познати със съответните компетенции за обявените роли. Когато препоръчаният кандидат е нает на работа и успешно премине първите си три месеца в компанията, служителят, който го е препоръчал, получава бонус. В зависимост от позицията бонусът по програмата "Препоръчай приятел" достига и над 2000 лева. Към днешна дата 31% от хората, които работят при нас, са били препоръчани от свои познати или приятели.

- Днес млади хора от цяла България търсят възможности за реализация в столицата. С какво ги подпомагате?

- Така е. Въпреки че през последните години Бургас, Варна и Пловдив се утвърдиха като добре развиващи се градове в областта на изнесените аутсорсинг услуги, София остава най-атрактивна. "Консентрикс" има две програми за подпомагане релокацията на бъдещи служители - за граждани на други държави и за граждани на България от други градове на страната, които избират да се преместят в София, за да започнат работа при нас. Според правилата на програмата, ако човек реши да се премести от друг български град в София, "Консентрикс" изцяло покрива пътните разходи до столицата в размер до 50 евро, настаняването в хотел за първите 7 дни, както и ги подпомагаме с превод по лична сметка от 400 лева за първия наем на квартира. Хората са нашата най-важна инвестиция и сърцевината на нашия бизнес. Ето защо ние се грижим за тях от първия момент.

Венцислав Савов, сп. "Мениджър"

още от Лидерство