нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Силните брандове имат силни лидери

Снимка: Shutterstock

Главният изпълнителен директор на американската компания, специализирана в областите на самолетостроенето, авиакосмическата техника Lockheed Martin Мерилин Хюсън е най-добрият Закрилник на марката според класация на Brand Finance - Brand Guardianship Index 2020 за най-добрите 100 изпълнителни директори, които защитават идеологиите на компанията и ги вграждат в успеха ù.

За никого не е тайна, че силните марки се нуждаят от силни лидери. Те задават и насочват целта на компанията и балансират краткосрочно и дългосрочно финансови доходи. Тяхната роля е да измерват настроението на външните заинтересовани страни и да гарантират, че всички вътрешни заинтересовани страни се държат по начин, който е съобразен с оптимизирането на целта и печалбата. Може да са технически експерти, но в момента, в който станат изпълнителни директори, те трябва да се издигнат над техническите си умения за водене и вдъхновяване на цял екип, казва Дейвид Хейг, основател и главен изпълнителен директор на Brand Finance.

Мерилин Хюсън е не само лидер сред най-добрите пазители на марката, но е и една от общо 4-те жени в класацията. Това е страхотно постижение, коментира Хейг.

Хюсън се класира на първо място като пазител и закрилник на марката с индекс 72,2 от 100. Мерилин Хюсън е в Lockheed Martin от 37 години и е изпълнителен директор през последните 7 години, като е отговорна за 14% увеличение на стойността на компанията. 

Факторите, които определят най-добрите лидери закрилници на дадена марка са възходът ѝ, индекс на защита на марката, това колко добри мениджъри и посланици на бранда са изпълнителните директори, индекс на силата, успех в инвестициите и изпълнение на дейността.

В класацията присъстват изпълнителни директори от най-различни индустрии и страни като 46% от тях оглавяват американски компании, а 10% идват от Китай. Това е доказателство за бизнес проницателността на китайските изпълнителни директори, които се изкачват над равнището на техните европейски колеги

Графика на Brand Finance

Вторият най-реномиран изпълнителен директор в актуалния рейтинг е Бернар Арно от Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) - водеща компания за френски луксозни стоки, които са на пазара вече повече от 30 години. Индексът на Арно е 68,4 от 100, а той се изкачва с едно място от последната година, когато беше трети.

През последната година Арно и LVMH предоставиха 220 милиона долара за подпомагане на ремонта на катедралата Нотр Дам в Париж след опустошителния пожар през април 2019 г. LVMH също така добави към портфолиото си в сделка за 16,2 млрд. долара и американския луксозен бижутериен бранд  Tiffany & Co, известен със своите уникални годежни пръстени и диамантени колиета.Вижте кои са останалите изпълнителни директори в топ 10 на най-добрите лидери закрилници на брандове:

Графика на Brand Finance

Когато мислим за визионери, обикновено се сещаме за хора като Хенри Форд, Уолт Дисни, Бил Гейтс, Ричард Брансън, Джак Ма, Енцо Ферари, Елизабет Ардън, Лора Ашли и Джеф Безос - лидери, които имат наистина постигнат баланс между съзерцанието и вдъхновението. Всички допринасят в основаването на компанията, но не всеки може успешно да защити марката. Класацията показва, че едва 14% от изпълнителните директори, присъстващи в нея са и основатели, и изпълнителни директори.

Забележително в класацията е, че миналогодишният първенец - собственикът и основател на Amazon Джеф Безос е паднал до 54-о място.

Освен първата в класацията Мерилин Хюсън, в Топ 100 на рейтинга, както вече споменахме, попадат още три дами, изпълнителни директори. Една от тях е Джини Ромети, CEO на IBM, поставена на 30-о място в красацията с индексна оценка 53,9 от 100. Като настоящ председател, президент и изпълнителен директор на IBM, тя е първата жена, която оглавява търговското дружество. Ромети започва работа в IBM като системен инженер през 1981 г. и впоследствие ръководи глобалните продажби, маркетинг и стратегия на компанията.

Гейл Кудо, изпълнителен директор на компанията в сферата на здравните услуги Anthem's President е третата жена в класацията с индекс 44,9 от 100. 

Четвъртата е изпълнителният директор на General Motors, Мери Бара (80-та позиция) сред морето от 96 мъже от общо 100 изпълнителни директори визионери с индекс 49,6 от 100. 

По публикацията работи Цветелин Димитров

още от Лидерство