нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бъди уверен, не арогантен

Снимка: Shutterstock

Всички искаме да бъде по-уверени и да имаме по-добро самочувствие. То ни помага да изграждаме по-силни и дълготрайни връзки с останалите и да бъдем успешни в сферата, в която сме решили да се развиваме. Понякога, обаче тази увереност може да прескочи границите и да се превърне в арогантност. Лошо, особено ако си висок пост!

В своята книга ,,Why Leaders Fail”, Питър Старк и Мери Кели обясняват, че арогантното държание на шефовете е най-вече в техен ущърб.

Според авторите, добрите взаимоотношенията между шефа и неговите служители са в основата на успешното лидерство.

Това са 7 начина да покажете увереност, вместо арогантност.

1. Признайте своите грешки и винаги се извинявайте за тях

Арогантните хора никога не признават своите грешки и винаги се опитват да прехвърлят вината на някой друг. Скромните лидери винаги поемат отговорността за своите неуспехи и се учат от тях, показвайки на своите служители как да се справят с провалите.

2. Поемете отговорността за действията на вашия екип

Лидерите са тези, които трябва да дават пример на хората в тяхната организация, а това включва поемането на отговорност както за успехите, така и за провалите. „Когато екипът направи грешка, силният лидер поема отговорността и прави така, че тя да не се повтори отново. 

Арогантният лидер ще отрече обвиненията и ще си намери извинение от рода на: „Грешката не е моя.“ Най-вероятно той ще има готов отговор за това кой е „отговорен“  за грешката“, казват Старк и Кели.

3. Бъдете почтителни и учтиви

Наскоро един колега ме нападна със серия от агресивни и неприлични имейли. Успях да овладея ситуацията сравнително бързо, но арогантността на този човек беше пълна изненада за мен. Всичкото уважение, което изпитвах към него се изпари в рамките на няколко минути.

още от Лидерство